DEBATT: NAV på rett vei?

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lesarbrev 

NAV har forbedret sine rutiner mht etteroppgjør for AFP-pensjonister. Likevel sendes det hvert år ut flere tusen brev med feil utregning, som går i disfavør av brukeren. Kan begrepet "feriepenger" fremdeles være ukjent for etaten? Her fremstår NAV som en Arbeids- og regnefeiletat. Det er psykisk belastende å gjøre den sammen feilen gjentatte ganger. Særlig ille er det dersom man heller ikke har lov til å regne riktig. De ansatte jeg har møtt i NAV er serviceinnstilte og ønsker å gjøre en god jobb. Da må de få lov til det!

I dag er det taushetsplikten som hindrer skatteetaten å opplyse om opptjente feriepenger. Taushetsplikten er ment å beskytte brukeren. Dersom den gjør livet vanskeligere for kunden, som her, blir den meningsløs. Opptjente feriepenger er igjen statshemmelighet. Summen vil komme for dagen, før eller seinere.

Skatteetaten, NAV og arbeidsgiver bør samordne sine opplysninger, slik at den riktige utregningen kommer ved første utsending. For å kreve en lovendring, kan samtlige NAV-ansatte danne et tog til hovedstaden. Det vil nesten bli et tog fra Afrika til Drammen. Med buss for tog til Stortingets trapp.

Generelt er det svært viktig at utregningene fra NAV er riktige fra starten av. Har NAV gjort feil og du har mottatt penger i god tro, er det slik at NAV ikke automatisk kan kreve pengene tilbake. Jeg viser til Folketrygdloven §22, 15a: "Dersom feilutbetalingen helt eller delvis skyldes Arbeids- og velferdsetaten, kan tilbakebetalingskravet settes ned eller falle helt bort". I slike tilfeller har mottakeren en god sak og NAV en tilsvarende dårlig. Bl.a. advokatfirmaet Tønsbergadvokatene, advokatfirmaet Sylte samt Utdanningsforbundet sentralt har til sammen ført mange saker, som bekrefter dette.

Framtidens pensjonister bør få slippe å bruke sin verdifulle tid på å korrigere en kronglete og dysfunksjonell praksis. I et samfunn med en rivende teknisk utvikling og som bestreber seg på effektivitet, burde det være mulig.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags