Kinn kommune må vektlegge trivsel i grendene

STOLTE: Her i Høydalsfjorden er vi stolte over det vi får til, men vi frykter at vi skal miste skulen vår, skriv artikkelforfattaren. Bildet er fra en av mange dugnader for Steinhovden Nærmiljøanlegg.

STOLTE: Her i Høydalsfjorden er vi stolte over det vi får til, men vi frykter at vi skal miste skulen vår, skriv artikkelforfattaren. Bildet er fra en av mange dugnader for Steinhovden Nærmiljøanlegg. Foto:

Av
DEL

LesarbrevDet nærmer seg valg, og vi skal bli kjent med nye lokalpolitikere som skal være med på å bestemme over de allerede få tilbudene vi har ute i grendene.

Her i Høydalsfjorden er vi stolte over det vi får til. Vi har et næringsliv som blomstrer. Flere unge er tilflyttet og etablert seg med familie. Tilvekst av gardsdrift har vi også fått. Vi har en skule med elevtall som er på nivå med da skulen ble bygd i 1994.

Hvorfor trives vi så godt her på bygda?

Skulebygget er også «grendahus», og vi har aktiviteter stort sett hver ettermiddag/kveld. Bygdefolket har over tid vist en samlende og vanvittig dugnadsinnsats. Det er bare å se på innsatsen da skulebygget/grendahuset ble realisert. Vi har et av kommunens fineste skulebygg, som fyller de fleste krav.

Barna har etablert et kjempeflott anlegg gjennom 4H, som de har kalt «Naturmøteplassen». Denne er tilrettelagt med gapahuk, plattiner, grill og toalett. Universelt utformet slik at alle har tilgang.
I disse dager sluttføres etablering av et «Nærmiljøanlegg», bestående av ballbinge, skatebane og aktivitetspark. Her er det lagt ned et stort antall dugnadstimer.

Grendalaget har gjennom dugnad og annen innsats skaffet kapital til å etablere ca. 3 km med gatelys. Fantastisk. Bredbånd har det lenge vært jobbet med, og vi håper å få dette realisert dette år. Steinvik Fiskefarm har etablert et flott visningssenter. Arrangement som «Åpen dag», hvor alle er velkommen, har tiltrukket seg 1000 besøkende hvert år. Grenda stiller opp på dugnad og bistår arrangementet.

Barlindbotn Settefisk har gjort betydelige investeringer med mange tilsette. En betydelig aktør på kjøp og salg av fòr, er også etablert i grenda.
Helleristninga i Ausevika har Steinhovden Skule også vært involvert i arrangementa Steinalderskule og Bergkunstdag.

Diabasgruvene i Sandvika er truleg Norges eldste industrisamfunn, her i Sandvika starta Atløy i sommar på sin historiske undervisningsrundtur saman med skuleelevar, bygda og inviterte politikare. Dette bør være forklarende på den høge trivselsfaktoren vi føler. Med så stor næringsaktivitet og mange arbeidsplasser er det betydelige midler som bidras til vår kjære felleskasse.

Hva er det så vi frykter?

Vi frykter at vi skal miste skulen vår, det vil rive bort store deler av det som skaper trivsel, da vi har aktiviteter her stort sett hver dag. Ved å flytte elevene, vil det over tid også flytte øvrig aktivitet ut av bygda.

I dag har vi et elevtall på 24. Tidligere trusler om nedleggelse har ofte hatt argument som lavt elevtall, vi kan ikke se at dette argumentet skal brukes denne gang. Da skulebygget også fungerer som grendahus, frykter vi hva som skjer dersom skulen forsvinner. Kommunen vil også her ha et stort ansvar da grenda stod for over 1/3 del av kostnadene da bygget ble realisert. Dette gjennom kapital og dugnad.

Vi hører også om mørke skyer når det gjelder etablering av bredband, her håper vi på væromslag slik at dette kan realiseres.

Forsvinner skulen, forsvinner også den kanskje største trivselsfaktoren for grenda.

Vi håper trivselfaktoren vektlegges og blir en faktor i de politiske diskusjoner om fremtidig skoledrift i Kinn.

Godt val !

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags