Gå til sidens hovedinnhold

Ulven får skylda for at hele landet gror igjen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Svar til agronom Sander Solheim: Jeg tror ikke du skal være bekymret for at kulturlandskapet skal gro igjen med over to millioner sau i Norge. Jeg er mer bekymra fordi du forsøker å legge skylda på de alt for få ulvene vi har igjen i Norge. Det er faktisk så mange sauer at det er alt for mange av dem, når vi de siste årene ser på Norturas prognoser at det ligger fra 2 til 5 tusen tonn uønsket kjøtt subsidiert av dine og mine skattepenger - ufrivillig fra min side.

Og dette kjøttet må selges til dumpingpriser i utlandet - fremdeles sponset av dine og mine skattepenger. Hvordan kan kulturlandskap gro igjen med så alt for mange sauer i Norge? Langt over 100.000 sauer dør i utmarka hvert eneste år uten at ulv er involvert. Rovdyr tar ca 7-10 % av hele svinnet og ulven tar ca 1 % av dette igjen, og du fokuserer på ulv? Tullprat, Sander Solheim.

Les også

Lat ikkje ulven øydelegge kulturlandskapet!

Jeg har full forståelse for at det er langt mer traumatisk å finne en sau som fremdeles er varm etter å ha blitt tatt av dage av et rovdyr, men dette er små lidelser i forhold til de mange hendelsene som de over 100.000 sauene dør av i utmarka: Beinbrudd, jurbetennelser, fastsitting, ryggvelt, flått, alveld, fluelarver. Lista er lang og den er full av lidelser, men det er ikke så traumatisk å finne ei hvit beingrind som naturen har rensa etter at døden kom som en befrielse.

Dessuten er jeg også bekymra for at du så tydelig setter det ene punktet i bernkonvensjonen opp mot den andre. Joda, det står noe om å bevare kulturlandskap der, men hvorfor er den viktigere for deg enn den delen som sier at vi har en plikt til å bevare mangfoldet i naturen, deriblant rovdyrene? Hører du inn under den ulvemotstandergruppa som nekter å ta til seg fakta bare fordi det er fakta som ikke passer deg? Det betyr ingenting at det er mange ulver i Finland eller Russland eller Italia, for den saks skyld. De ulvene er ikke i Norge. Ulvene bryr seg ikke om landegrenser eller nasjonalitet, men de skjønner revirer og da regjeringa ble pressa til å skyte de to flokkene i vinter, advarte vi vernere mot hva som kom til å skje. Det skjer nå.

Streifulv fra Sverige i langt større antall fordi «muren» er borte, og dette kan sauebøndene i området takke seg selv for. Dette har ingenting med igjengroing av kulturlandskap å gjøre. Heller ikke om ulvens nasjonalitet. Vi snakker om Norge og det er mange som ønsker å beholde den sunne delen av naturen som det innebærer å ha rovdyr her. Skal ulven i ulvesonen på svenskegrensa nedi sør få skylda for det hvis Vestlandet gror igjen? Lite gjennomtenkt innlegg, Sander Solheim. Jeg trodde  en agronom kunne bedre.

Kommentarer til denne saken