Gå til sidens hovedinnhold

Avfallshentinga i Sunnfjord

Artikkelen er over 3 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Sunnfjord Miljøverk (SUM) har gjort avtale med privatfirmaet NordRen om avfallsinnhenting i sitt område. Det skjer etter at det tidlegare firmaet RenoNorden gjekk konkurs 18. september.

Derimot har NoMil som tek mot avfall frå Nordfjord og SIMAS tilsvarande frå Sogn, bestemt seg for å ta over avfallsinnhentinga sjølve. Dette er i tråd med det vi i Raudt skreiv før RenoNorden-konkursen (sjå Firda 11. sep.) fordi vi såg faren for konkurs. Vi skreiv der at ”dei interkommunale selskapa NoMil, SIMAS og SUM bør gjere jobben sjølve, med eigne tilsette.” Det er gledeleg at dette blir slik.

Men kva gjer SUM? NordRen, som SUM no har gjort avtale med, ”drives ikke av hvem som helst, men av nettopp de opprinnelige gründerne bak RenoNorden, Svein Morten Sørensen, Roy Åsheim og Asbjørn Haugen. De som solgte seg ut i årene før 2011.” (sitat frå LO-bladet Fri Fagbevegelse 25.9.17).

LO-bladet skriv vidare: ”De første til å bli rike på avfallseventyret var gründerne Svein Morten Sørensen, Roy Åsheim og Asbjørn Haugen. Svein Morten Sørensen er selv renovasjonsarbeider. På 1970-tallet kjørte han for onkelens avfallsselskap og tok økonomiutdanning på kvelden, for så i år 2000 å starte et selskap som skulle bli tidenes største innen renovasjon i Norden.

RenoNorge (opprinnelig navn) gikk fra den ene suksessen til den neste. De første ambisjonene om å bli et ledende selskap i Norge var snart slått av nye og større ambisjoner. Etter fem år kom investor Christian Ringnes inn som hovedeier, sammen med fondet Norvestor. Samtidig skiftet selskapet navn fra RenoNorge til RenoNorden og siktet mot å legge hele det nordiske markedet under seg.

I 2011 banket oppkjøpsfondene Accent Equity Partners og Cap Vest på døra. Ifølge Finansavisen innkasserte gründer Sørensen, Ringnes og Norvest nær en halv milliard kroner for salget.”

Raudt vil også stille spørsmål om sjåførane som hentar avfallet i SUM-kommuane har fått tariffavtale med NordRen. I så fall burde ein vere sikra mot sosial dumping som spreier seg i landet gjennom uregulert arbeidsinnvandring (EØS-avtalen sin frie flyt). Dersom det ikkje er tariffavtale for denne viktige samfunnsoppgåva; kvifor har ikkje SUM-styret og/eller kommunepolitikarane i Sunnfjord tenkt på dette?

Kommentarer til denne saken