Gå til sidens hovedinnhold

SU sier nei til ACER

Artikkelen er over 3 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

En sak som virrer rundt i lokalsamfunnene i Norge nå for tiden er saken om ACER, EU’s energi union. Kanskje du har hørt om det, kanskje ikke. Kanskje du egentlig ikke bryr deg noe særlig? Det burde du. For utfallet på stortinget betyr noe for deg i hjemmet. Det kan bety noe for deg på jobben og det betyr virkelig mye for Norge.

Hele 98% av energien laget i Norge kommer fra vannenergi. Vi er størst i hele Europa fordi vi har naturforhold som ligger til rette for god utnyttelse av vannkraft. Høye fjell og lave daler. Tyskland så disse mulighetene og drømte om en strømkabel mellom Norge og kontinentet. Heldigvis sa Norge den gang nei. Vi ønsket ikke å være ett råvarelager for andre. Vi ville bli ett industrisamfunn selv. Oppbyggingen av Norges vann eventyr har ført til grunnleggelsen av mange tettsteder og lokalsamfunn, og har også bidratt til å løfte Norge inn i en mer moderne tid.

Men vår kjære olje og energiminister Terje Søviknes synes nå det er en god ide å gi bort kontroll over energien vår til EU. Gjøre oss om til ett råvarelager. Ett batteri for industrien i Europa. Dette kan føre til at flere tusen arbeidsplasser blir flyttet ut av Norge, samtidig som man mister det industrielle grunnlaget for fremtidig innovasjon og kunnskapsutvikling. Flere bedrifter vil kunne vurdere å trekke seg ut fordi man mister konkurransefortrinnet ved å ha industri i Norge, billig strøm. Med en kabel til kontinentet og tilslutning til ACER slik regjeringen og Søviknes ønsker, vil føre til at strøm blir like dyrt i Norge som på kontinentet.

Saken om ACER skal snart opp på stortinget. Regjeringen ønsker å behandle saken som en helt vanlig sak, altså at flertallet bestemmer. Men ved å gå inn i ACER vil man gi ifra seg suverenitet over Norge. Sosialistisk Ungdom krever sammen med flere andre organisasjoner at saken behandles som det det er og at det blir behandlet under paragraf 115. Dette betyr da at regjeringen trenger ¾ av stemmene. Norge har VETO rett, men ikke angrerett … I tillegg kommer jeg i dag med en oppfordring til deg der hjemme. Si din mening om saken. Si til lokalpolitikerne klart og tydelig din mening. Dette er en utrolig viktig sak! Ingen er vel særlig interessert i å betale for dyrere strøm?

Kommentarer til denne saken