Har SU og Rødt besøkt det norske næringslivet?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LesarbrevVirker som SU og Rødt ikke har besøkt det norske næringslivet når en sier at EØS-avtalen er en Bløff. Tips: besøk norsk næringsliv og eksportbransjen.

Her, har jeg samla litt oversikt og punk på innlegget til SU og Rødt og Rødt har 3 hovedpoeng; a) Kvalmer demokratiet, b) skader arbeidslivsmodellen og c) ikke bidrar til økt velferd.

SU starter med å snakke om a) demokrati. Her er jeg til dels enig. Dagens løsning gjør Norge til et annenrangs land i Europa, og vi er ikke med på beslutningene som tas. Men her er jo vårt argument at vi ønsker å oppgradere til fullverdig medlemskap, slik at vi får være med å bestemme. Nei-siden kan godt utfordres tilbake; hvordan tenker de at Norge skal ha innflytelse i Europa? Selv om vi melder oss ut av EØS er det naivt å tro at Norge ikke vil bli påvirket av det som skjer i Europa. Nei-siden har i alle år holdt Norge utenfor EU, så jeg mener vi kan argumentere for at det er deres feil at vi har endt opp i EØS-avtalen. Selv om EØS-avtalen er no ,det beste alternativet.

Det er også en del faktafeil i dette avsnittet til SU og rødt. Alle lover fra EU som blir implementert i Norge går gjennom Stortinget. Frykten for å bruke reservasjonsretten er ikke EUs vrede, men heller at EØS-avtalen ikke er bygget opp på en slik måte at man egentlig kan bruke den. Når man samarbeider kan ikke Norge bare plukke ut fordelene, uten å gi noe tilbake. Det er også feil at Brundtland lurte Norge inn i EØS etter folket sa nei. Norge ble med i EØS før folkeavstemningen, og flere nordmenn stemte nei fordi de visste vi uansett kom til å være med i EØS.

Så til neste avsnitt om arbeideren (b): Det er klart at ikke alle EUs direktiv er perfekt, men da er det igjen kjipt at Nei-siden har holdt Norge unna politisk innflytelse i EU i alle år. Vi har dessuten et større handlingsrom til å gi arbeidere bedre vilkår innenfor dagens EØS-regelverk, som vi ikke benytter oss av i dag. Nei-siden skal alltid klage over alt som kommer fra EU, men har sjelden løsninger.

3) EØS er en parasitt for norsk velferd (c). Dette er grunnløse ord fra SU, og han har ikke hold fra noen av partene i arbeidslivet. EØS er kjempeviktig for norsk næringsliv, industri, arbeidsplasser og velferd. Som en de av EUs økonomiske samarbeid får norske innbyggere og bedrifter like rettigheter og muligheter som europeiske innbyggere og bedrifter. (Økonomisk, ikke politisk.)

SU viser til skatteunndragelsesutvalget fra 2009, og at EØS blokkerte. Dette er en ikke-sak. Det har knapt vært skrevet om NUFer siden 2009, og Norge har heller gjort andre ting i det handlingsrommet vi har, som å senke kravet til egenkapital for AS.Dessuten; selvfølgelig skal selskaper betale skatt til Norge, og jeg skjønner ikke hvor han har fra at dette er et problem i dag.

SU viser videre til misbruk av NUF-ordningen, og henviser til en NRK-artikkel. Men den handlet jo ikke først og fremst om EØS, men om skattesvindel. Svindlerne ble tatt fordi de brøt regelverket (jukset med transaksjoner mellom Norge, Malta, Lichtenstein og Sveits (ikke-EØS)). Om noe viser dette heller behovet for et tettere samarbeid på tvers av grensene for å unngå skattesvindel - og dette er EU allerede i gang med. EU gjør flere ting: 1) Bryter opp skatteparadiser, og svartelister disse 2) bøtelegger svære multinasjonale selskaper som ikke betaler skatt 3) utarbeider nye skattesystemer for å tette igjen smutthull som finnes på tvers av grensene i dag (alle disse punktene kan godt omformuleres). Hva er SUs og nei-sidens løsninger her? Bare klage, eller gjøre noe med utfordringene vi står over (som EU gjør).

Avslutningsvis påstår SU og Raudt at 'en ordinær handelsavtale' er bedre enn EØS. Da lurer jeg på: Hva er en ordinær handelsavtale? Skal norske bedrifter forlate EUs felles marked? Skal vi stenge de norske grensene? Hva med felleseuropeiske reguleringer som sikrer norske forbrukere rettigheter, og videre? Når Storbritannia ikke klarer å finne en måte å beholde fordelene med EU når de melder seg ut, hvordan skal Norge klare det?

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags