Stopp i Aasens navn

Statue av Ivar Aasen (1813-1893) i Ørsta.

Statue av Ivar Aasen (1813-1893) i Ørsta. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg kunne vært en begeistra nynorskbruker, hadde jeg ikke vært så redd for nynorskpolitiet.

DEL

Meiningar«Dette kan nok verke svært nynorsk for ein/ei som skriv bokmål til vanleg og som ønskjer å prøve seg på nynorsk utan å meistre det heilt.»

Beskjeden kom i en epost sist jeg prøvde å skrive en artikkel på nynorsk i Vårt Land. Det begynner å bli en god stund siden.

Jeg tør ikke engang gjengi hva jeg hadde gjort feil, men jeg lover at jeg har lært. Jeg føler meg egentlig veldig flink når jeg endelig­ tør å skrive noe på nynorsk. Tenker at nå blir nynorskbrukerne­ glade for å se at jeg i det minste­ prøver­. Jeg liker jo nynorsk, og ikke engang på den nasjonalromantiske­ og «det er så fint i dikt»-måten­. Jeg kan for eksempel ikke forestille meg hva hovedpersonen i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, Vesle-Lena, skulle bli kalt på bokmål.

Flere kollegaer rapporterer om det samme: Når du som bokmålbruker prøver på nynorsk uten å være helt trygg, får du fort rødpenn i postkassa­ dagen etter. Nynorskpolitiet er årvåkne og gir deg tydelig beskjed om hvilke feller du har gått i. Det er ikke alltid det hjelper å få korrektur fra en nynorskbrukende­ kollega, heller. Det finnes alltid noe mer å rette på.

Tilbakemeldingene er selvfølgelig godt ment, men nynorskpolitiet gir deg ikke veldig lyst til å prøve igjen.

For noen år siden intervjuet jeg språkprofessor Rolf Theil, som argumenterte tungt for at alle som kommer fra samme område som både han og jeg – altså Grenlandsområdet – burde skrive nynorsk. Ifølge Theil har dialekta mi og nynorsk så mye til felles at til og med unntakene i verb- og substantivbøyingene er like.

Det hadde vært gøy å kunne veksle sømløst mellom­ de to målformene (en gang skrev jeg målføre­ i stedet for målform, den feilen har jeg lært av). Jeg som til og med er en ihuga tilhenger av a-endinger. Men jeg tør ikke konvertere. Jeg orker ikke å bli irettesatt­ av nynorskpolitiet hver gang jeg gjør en feil.

Du må gjerne kalle meg feig.

Innlegget er tidlegare publisert i Vårt Land.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags