Mikroplast-forurensning fra vindkraftindustri

PARTIKLAR: Det er i alle fall et faktum at mikroplast partikler fra vindturbin-blader medfører skade i natur uansett om det er store eller små mengder, skriv Odd Ivar Yndestad

PARTIKLAR: Det er i alle fall et faktum at mikroplast partikler fra vindturbin-blader medfører skade i natur uansett om det er store eller små mengder, skriv Odd Ivar Yndestad Foto:

Av
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Den typiske vindkraftforkjemper sin måte å angripe fakta og konsekvenser på er gjennomgående forutsatt. En skal først vise godvilje, enighet og støtte om ulike argumenter. Deretter skal en komme med glansbilder av prosjektet og videre mer stegsvis fremme stolthet av særdeles verdifulle viktige planer, og disse planene skal til slutt redde samfunnet. Kynisk kamuflert skal faktiske forhold dekkes over og balansert tas bort, slik at realiteter og konsekvenser smuldrer hen.

Når kommuner, grunneiere og eller andre protesterer mot vindkraft, så tilbys mer penger i stedet for å utrede konsekvenser. Metodene har tilnærmet lovstridige hensikter mot demokratiet, og der konsekvenser for natur og samfunn ikke har betydning og det politiske systemet fremstår som et paradoks i denne sammenhengen.

Gaute Kjensvoll i Fred. Olsen Renewables er nok et bevis på denne kyniske fremgangsmåten der han fraværende om realiteter og konsekvenser fremlegger glansbilder fra andre vindkraft-prosjekter langt ut over landets grenser. Om det mer eller mindre er tonnevis med mikroplast som tilføres naturen unødvendig er åpenbart ikke endelig mål satt, men en snakker om produkter som er svært skadelig for miljø og ikke resirkulere. Eksakt mengde er selvsagt avhengig av hvor mye vindkraft en skal plassere i naturen.

Det er i alle fall et faktum at mikroplast partikler fra vindturbin-blader medfører skade i natur uansett om det er store eller små mengder. Drikkevannskilder, bekker, elver og vassdrag forøvrig blir forurenset. Innholdet av disse plast-/glassfiber-produktene er alarmerende skadelig, og dette er heller ikke et ukjent problem. Dette har enda ikke har fått noe eksakt kjent problem, men det kommer over tid. Dessverre er forutseende problemer i vindkraftbransjen fraværende.

Det politiske systemet er dessverre blindet for konsekvenser, realiteter og fakta, og systemet opptrer stort sett i taushet på en måte tilnærmet tatt ut av saken, eller på annet vis har politikere unntatt seg selv fra virkelighetsbildet av vindkraft.

En kjenner ikke herfra detaljene i hvilke glassfibermateriale disse vindturbinbladene eksakt bygges opp med, men det er et stort sannsynlig at dette glassfibermaterialet med malingprodukter med mer inneholder giftige partikler. Det foreligger ikke minst forbud mot flere giftige stoffer, og spørsmålet til Fred. Olsen Renewables og andre er hvorvidt dette blir et problem i nær fremtid og hvilke tiltak som er forettatt.

Når Guleslettene vindkraft som industriområde nevnes har dette sammenheng med at prosjektet særskilt bygges rundt flere drikkevannskilder, og forsøpling med alvorlig miljøgifter i drikkevann, bekker, elver og vassdrag er der således ekstremt stor. Konsekvensutredningene på dette området er fraværende, og kjente miljøgifter kommer til å bli spredd i naturen. Om dette blir i stor eller liten målestokk har mindre betydning. Det skal lite til før skaden er et faktum.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags