Knunstnerorganisasjonene – flinke byråkrater

Stig Eikaas

Stig Eikaas Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeiningarI 1948 ble Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) opprettet av Stortinget for blant annet å hjelpe enker og barn etter kunstnermannens død. Kvinnens plass var i hovedsak i hjemmet på denne tid.  Rett etter krigen var det dårlig med pensjons - og trygdeordninger når kunstnerens inntekt  i en familie forsvant.

Intensjonen bak loven om BKH hadde altså en sosial profil. 70 år senere med velferdssamfunnets framvekst av offentlige støtteordninger har målgruppen for lovens virkeområde gått fra nødstilte etterlatte til profesjonelle og godt etablerte kunstnere.

Kunstnerisk Råd ved Sogn og Fjordane Kunstmuseum, bestående av Bildende Kunstnere Sogn og Fjordane, Norske Kunsthåndverkere Vest - Norge og Sogn og Fjordane Kunstmuseum, har som eksempel gitt den profesjonelle og etablerte kunstneren Karen Helga Maurstig, 58 år, 100.000 kroner i stipend finansiert fra BKH. På hennes vegne gratuleres med det. Hun skal lage prosjekt rundt landskap og identitet og plassere titteskap med budskap om temaet ute i naturen.

Med tanke på at Sogn og Fjordane sliter med å få unge nyetablerte kunstnere til å bo og arbeide i fylket, ville da ikke vilkårene for kunstproduksjon bli bedre ivaretatt ved å tildele f.eks to stipender a 50.000 kroner til to yngre kunstnertalenter fra fylket? Et signal om at kunsteliten ønsker den nye kunstnergenerasjonen velkommen til å bo og arbeide i fylket.

I forhold til alder er det nå skjedd en endring i praksis for tildeling fra BKH. For å prøve og holde eldre kunstnere i sving sier endringen i loven om BKH  at fra 1. januar 2019 kan  kunstnere mellom 57 og 67 søke om aktivitetsstøtte, de mellom 67 og 82 kan søke om seniorstøtte.

Kunstnerorganisasjonene er ikke bare kreative foran lerret. Flinke byråkrater har de også blitt. Men kanskje endringene tilpasset de eldre kunstnerne nå vil åpne for framtidige tildelinger fra BKH til utvikling av et nytt ungt kunstnerskap i fylket? 

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags