Flatt fredsmonument i høyreist natur

EKSEMPEL: Eksempel på et vertikalt monument over Sogn og Fjordane som modell for et klassisk orientert fredsmonument med relevant tekst. Dette står i skulpturparken på Byrkjelo.

EKSEMPEL: Eksempel på et vertikalt monument over Sogn og Fjordane som modell for et klassisk orientert fredsmonument med relevant tekst. Dette står i skulpturparken på Byrkjelo. Foto:

Av
DEL

LesarbrevFredsmonumentet i Førde måtte etter 7 år landes. Løsningen ble en horisontal steingruppering plassert ved bredden til Jølstra. Stipulert ut i fra bildet vist på Firda.no er prisen for steinene inkludert frakt, montering og fortjeneste varierende mellom 350.000.- og 600.000.- avhengig av steinsort og grad av bearbeiding.

Fotoet på Firda.no indikerer kun enkel steinsaging. Velger man kortreist lokal gneis, noe som ville være naturlig, snakker vi 200.000.- . Med 2 millioner i budsjett skulle politikerne gått bredt ut til landets få steinkunstnere og testet de estetiske mulighetene man kunne velge blant.

På grunn av liten steinkunnskap økonomisk og formalt i Førde sitt bystyre overprises prosjektet med 1.4 millioner. I løpet av 7 år burde dette prosjektet fått en mye grundigere budsjettprosess. Symbolsk forsvinner nå et potensielt flott fredsmonument nedover strykene i Jølstra. En temporær episk og vakker fortelling det forsåvidt, men altfor dyr.

Når det gjelder det estetiske uttrykket så er det noe paradoksalt at det blir flatt og horisontalt i den verdenskjente vestnorske fjellnaturen. Hvor alt øyet ser er vertikalt og høyt. Foreviget i våre nasjonalromantiske malerier. Estetisk hadde jeg sett for meg et vertikalt fredsmonument som speilet fjellene som innrammer Førde. En løsning innen kunstretningen landart.

Om det var mer funksjonelle verdier ved fredsmonumentet som sittemuligheter for publikum politikerne i Førde hadde i tankene kunne løsningen vært sittebenker formet som en blomst, møtende hender eller et hjerte. Som nå ble løsningen en dyr plagiert blå bergenstein som førdianerne vil evaluere med et likegyldig skuldertrekk. Selve ideen om et fredsmonument i Førde er bra i seg selv, det skal politikerne ha. Spennende å se om kunsteliten i fylket har noen synspunkter om det nye fredsmonumentet.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags