Kultur, idrett og frivillighet lider uten ny krisepakke fra staten

KRISEPAKKE: Uten en krisepakke vil idretten tvinges til å øke inntektene fra kontingenter og påmeldingsavgifter, som igjen vil gjøre det vanskeligere for de mest sårbare barna å delta i idretten. De som trenger idretten mest, må sannsynligvis betale mest for krisen, skriv artikkelforfattaren.

KRISEPAKKE: Uten en krisepakke vil idretten tvinges til å øke inntektene fra kontingenter og påmeldingsavgifter, som igjen vil gjøre det vanskeligere for de mest sårbare barna å delta i idretten. De som trenger idretten mest, må sannsynligvis betale mest for krisen, skriv artikkelforfattaren. Foto:

Av
DEL

LesarbrevDen statlige krisepakken på én milliard kroner til kultur, idrett og frivillighet skapte fine overskrifter da den ble lansert. Men da kriteriene ble offentliggjort, kom reaksjonene. Det viser seg at svært få kan få støtte. Derfor trenger vi en større krisepakke til kultur, idrett og frivillighet.

For det er en krise for mange. Flere organisasjoner rapporterer at de sliter med å holde hodet over vannet. Fotballkretsene, museer og teatre i regionen melder om store tap. Mange møter en likviditetskrise om det ikke kommer friske penger fra staten.

Fylkeskommunene burde få ansvaret for å forvalte midlene, siden vi vet bedre hvor skoen trykker i Vestland enn et departement i Oslo gjør. I pakken må det også gis full momskompensasjon til idretten, og rentekompensasjon til private idrettsanlegg. Det må også gis investeringsmidler til byggeprosjekt i kulturlivet for å bidra til aktivitet i fylkene.

Så til regjeringens krisepakke. 700 millioner kroner skal gå til idrett og frivillighet for å kompensere for tapte billettinntekter og påmeldingsavgifter. Problemet er at de store inntektene ikke kommer derfra.

Inntektene kommer fra kiosksalg og sponsorinntekter, inntekter som ikke kompenseres fra krisepakken. For større breddeidrettslag kan kiosksalget på et enkeltarrangement bety et overskudd på flere hundre tusen kroner.

Da er det provoserende at Lotteri- og stilftelsestilsynet, som forvalter ordningen, bruker en vaffel som illustrasjon på krisepakken på sine nettsider. Det er jo akkurat det tapte vaffelsalget man ikke får kompensert.

Uten en krisepakke vil idretten tvinges til å øke inntektene fra kontingenter og påmeldingsavgifter, som igjen vil gjøre det vanskeligere for de mest sårbare barna å delta i idretten. De som trenger idretten mest, må sannsynligvis betale mest for krisen.

Også kulturlivet sliter, kun de kulturaktørene som får under 60 prosent av inntektene fra det offentlige kan søke om kompensasjon. Det innebærer at de aller fleste som mottar offentlig driftsstøtte i Vestland ikke får hjelp fra regjeringen.

Politikere har lenge sagt at kulturlivet må forsøke å gjøre seg mindre avhengig av offentlige tilskudd, men de som har jobbet for å skaffe høyere billettinntekter, rammes nå hardest. Det er urettferdig.

Kommer det ikke en ny og større krisepakke er jeg redd for at det vil ta årevis å bygge opp igjen det enorme mangfoldet innen kultur, idrett og frivillighet vi har i Vestland i dag. Det vil gå tyngst utover dem som har minst, og dermed dem som trenger fellesskapet i frivilligheten mest.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags