«Koronaviruset gjør ting klimaaktivistene lenge har ønsket seg»

REDUKSJON: Kraftig reduksjon av flytrafikken. Allerede etter 2 uker er nesten 20.000 permittert i SAS, Norwegian og Widerøe, skriv artikkelforfattaren.

REDUKSJON: Kraftig reduksjon av flytrafikken. Allerede etter 2 uker er nesten 20.000 permittert i SAS, Norwegian og Widerøe, skriv artikkelforfattaren. Foto:

Av
DEL

Lesarbrev
Overskriften på innlegget er hentet fra en Twitter-melding som tidligere SV-leder, men nå medlem av MDG, Erik Solheim, har lagt ut.
Nå gir tiltakene mot koronavirus oss en forsmak på mye av det som Klimabevegelsen ønsker seg:

1. Kraftig reduksjon av flytrafikken. Allerede etter 2 uker er nesten 20.000 permittert i SAS, Norwegian og Widerøe, og ytterligere 1000 i taxfree-butikkene, mens bakkemannskapet på flyplassene på vei ut i ledighet. Drosjene står uten passasjerer, hotellene uten gjester, reiselivsbedriftene uten kunder. Nærmere 200.000 ansatte i reiseliv og tilknyttede næringer går en svært usikker fremtid i møte.

2. Vi må handle mindre. Butikkene stenger allerede og mange vil nok nedlegges, mens nettbutikker tar over siden de kan tilby billigere, digitale løsninger. Svært mange av de 370.000 ansatte i varehandelen kan gå ut i ledighet. Tomme butikklokaler gir også null inntekter for eierne.

3. Rekordlav oljepris har allerede ført til mange permitteringer og reduksjon av planlagte investeringer. Full avvikling av oljeindustrien vil medføre 170.000 arbeidsledige, samtidig som to tredjedeler av den totale selskapsskatten i Norge kan bli borte i tillegg til at personskatten fra arbeidstakerne i oljeindustrien forsvinner.

Enn så lenge går offentlig sektor fri, men flere hundre tusen arbeidstakere må vekk på sikt hvis store deler av skatteinngangen fra privat sektor fordunster. Og det mest ironiske er at nå reddes vi alle økonomisk av oljefondet selv om reduksjonen av realverdien på ca. en tredjedel de siste ukene viser at heller ikke dette er en garantert livbøye.

Nå skjedde dette brått, men selv i et 10-15 års perspektiv vil Klimabevegelsens mål påføre samfunnet stor økonomisk skade. Dette skjer gjennom tap av arbeidsplasser og skatteinntekter som det er totalt urealistisk å erstatte med nye arbeidsplasser, og store utgiftsøkninger relatert til «Klimakur» og «det grønne skiftet» uten inntektsdekning.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags