Nåtida vandrer inn i nær framtid

KLIMA: Variasjoner i innhold av CO2, temperatur og støv fra iskjerneprøver fra Vostok i
løpet av de siste 450 000 årene.

KLIMA: Variasjoner i innhold av CO2, temperatur og støv fra iskjerneprøver fra Vostok i løpet av de siste 450 000 årene. Foto:

Av
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Mens de skriftlærde krangler om fortid eller framtid, kan vi kanskje se på det som skjer i nåtid?

Da Victor Norman foreleste i Senioruniversistetet i Førde viste han denne interessante grafen fra Wikimedia Commons File Vostok Petit date.

Grafen viser firehundretusen år med stor variasjon i gjennomsnittstemperatur fra minus åtte til pluss tre som endte da temperaturen steg med ca 6 grader for 9-10 tusen år siden og avslutta den siste store istida.

Det moderne menneskets tid; de siste sju tusen åra med stabilere gjennomsnittstemperatur varierende fra minus to til pluss to lever vi fortsatt i.

Førmenneskene og de første menneskene levde enkelt og naturnært. De tålte mange variasjoner og de best tilpassa overlevde og formerte seg.

Vi, dagens mennesker, lever i kompliserte samfunn og er dårlig tilpassa til store endringer. Vi har bygd samfunn med stor grad av intelligens, men vi har brukt lite forutseenhet, følelse og omtanke.

Vi kan ikke gjøre noe med de firehundretusen åra som har vært, og det er hensiktsløst å krangle om de neste hundretusen åra. Vi vet for lite til å gjøre noe med det.

Det vi kan påvirke ligger i forlengelsen av det vi har nå. Det er de kommende hundre åra som er avgjørende. Overlever etterkommerne våre de åra så er det opp til dem med ny innsikt og ny klokskap å handle på grunnlag av nye informasjoner.

Men vi vet ikke hvor lenge den nåværende tilstanden vil vare. Vil den gi oss tid nok til å forberede oss?

Vi bør i allefall stole på at vitenskapen har rett, og at vi til en viss grad kan påvirke klimaendringene i de kommende åra. De tiltaka vi gjør bør antakelig forsterkes.

Men det viktigste er at vi begynner å forberede oss på tilpassinger til slikt vi ikke kan gjøre noe med.

Våre samfunn er totalt avhengig av strøm til hus, transport, industri og trivsel. Hvordan tåler vi å se at alt det vi har bygd opp, må omorganiseres?

La oss gjøre noe med det vi kan påvirke, og tilpasse oss til det vi ikke kan påvirke.


Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken