Hva skal enslige med fryseboks?

Agnes Husbyn, tidl. generalsekretr i Ensliges Landsforbund.

Agnes Husbyn, tidl. generalsekretr i Ensliges Landsforbund. Foto:

Av
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Vi kan så spørre og må helt tilbake til 1976 for å finne utsagnet: Daværende sosialminister Rakel Sewerin (Ap) var leder av et utvalg om «Ensliges økonomiske og sosiale stilling» (Norges offentlige utredninger). Under en debatt uttalte hun i fullt alvor: «Hva skal enslige med fryseboks?» Hun rodde seg i land da hun fikk massiv protest fra resten av utvalget. I våre dager vet vi hvor mye det betyr, også for enslige, å kunne velge pakninger som kan deles opp.

HOLDNINGER

Det hele dreier seg om holdninger og mangel på inkludering og engasjement. Våre politikere skaper
holdninger ved å utelate saker som gjelder enslige. De bruker som unnskyldning at gruppen aleneboende på 948.474 (SSB juni 2020), er for uensartet til å bli behandlet som gruppe. Men, personene innen gruppen har i alle fall en ting felles: at de bor alene! Dessuten er alle samfunnsgrupper uensartet: Par, familier, homofile, yngre, eldre, friske, syke.

De andre instansene som preger holdninger, er media, og spesielt fjernsynskanalene. Der dreier det seg vesentlig om par, parterapi, partnerskap, husdrømmer for par; samt familier og samboere.

MEDIENES MAKT

For mange år tilbake spurte Ensliges Landsforbund NRK om en oversikt over hvor mange ganger begrepet enslig var behandlet, sammenholdt med begrepene par/familier. Forskjellen var skremmende stor i ensliges disfavør. Kunne NRK ta en slik gjennomgang i vår tid – inkludert begrepet singel?

DØMT TIL Å LEIE?

En høyaktuell oppgave måtte være å ta følge med en aleneboende/enslig på boligvisning. Prismessig må han/hun velge en minibolig dersom ingen «kausjonærer» er på sidelinjen. Nylig ble en 30 m2 leilighet på Sagene, Oslo solgt for 3,3 millioner! Har myndighetene tenkt å gjøre noe med dette?

Utleiebolig vil være eneste løsning for mange som vil etablere seg alene. I sin tid foreslo finansminister Gudmund Restad (Sp) å innvilge et skattefradrag på kr 12.000,- for dem som leier bolig. Forslaget gikk ikke igjennom.

ENSLIGE SOM RESSURS

Nær to av fem husholdninger i Norge består av én person. Man har lett for å overse enslige og single, men denne gruppen er en stor ressurs for samfunnet. Samfunnsøkonomisk i form av verdiskapning, skatter og avgifter, og også sosialt som bidragsytere og omsorgspersoner inn i «storfamilien». Samfunnet kan ikke lenger overse nær 40 % av Norges befolkning.

Hva skal enslige med inkludering? Jeg bare spør!

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags