Aviser må be om unnskyldning for sladderspredning om vegansk kosthold

TRYGT: – Det er for lengst bred faglig enighet om at vegansk kosthold er trygt og sunt både for store og små., skriv Tetyana Kalchenko lege og leiar av Helsepersonell for plantebasert kosthold.

TRYGT: – Det er for lengst bred faglig enighet om at vegansk kosthold er trygt og sunt både for store og små., skriv Tetyana Kalchenko lege og leiar av Helsepersonell for plantebasert kosthold. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meiningar

Det er for lengst bred faglig enighet om at vegansk kosthold er trygt og sunt både for store og små. Allikevel kom flere norske medier nylig med saftige og selgende, dog uten dekning, overskrifter som antydet det motsatte, og kvinner som har valgt et vegansk kosthold ble dermed, helt uten belegg, beskyldt for å utsette sine barn for alvorlig helserisiko. Er det å spre sladder og slike beskyldninger, og stigmatisere livssyn virkelig i tråd med presseetiske regler?

Det begynte med at TV2 intervjuet både norske, danske og svenske leger. Legene var bekymret for at mangel på vitamin B12 hos barn er i dag mer utbredt enn det vi vet. B12-mangel kan oppstå av mange ulike grunner, blant annet ved økt behov for vitaminet under graviditet og amming, og på grunn av redusert opptak i tarmen ved bruk av noen medisiner.

I dag møter helsevesenet svært sjeldent veganere med vitamin B12-mangel, og andel veganere er forsvinnende liten blant dem som får påvist B12-mangel. Veganere blir godt opplyst, av både Helsedirektoratet, helsevesenet og Vegansamfunnet, om at tilskudd av vitamin B12 er nødvendig hvis man har et vegansk kosthold. I Danmark er det, som oss bekjent, kun registrert to tilfeller av symptomgivende B12-mangel hos veganere i løpet av året.

Til tross for det lagde avisen i Tromsø en saftig men totalt ubegrunnet og hardt stigmatiserende overskrift. Enda verre er at NTB plukket opp overskriften uten å sjekke fakta, sitater eller om det i det hele tatt var belegg eller dekning for budskapet i overskriften. Det samme gjorde mange norske aviser som gladelig trykket saken. Jeg har mailet til og påpekt faktafeilene hos både I Tromsø og NTB, uten å få respons, før hele lokalpressen plukket NTB-saken opp. Sladder har spredd seg videre til hele Norge, som en følge av disse faktafeilene.

Jeg håper derfor at mediene som spredde sladder og beskyldninger kommer med unnskyldning.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags