Gulatinget

FLOLID: All markering av Gulatinget skulle gjøres på Flolid! Tinget ble avholdt tidlig på våren, skriv artikkelforfattaren. Bildet viser søyleveggen i marmor som ruvar godt i landskapet ved Tingvollane.

FLOLID: All markering av Gulatinget skulle gjøres på Flolid! Tinget ble avholdt tidlig på våren, skriv artikkelforfattaren. Bildet viser søyleveggen i marmor som ruvar godt i landskapet ved Tingvollane. Foto:

Av
DEL

LesarbrevJeg er så enig, Jan Kidøy. «Makta og pengene» har kommunen. Gulen kommunen betalte professor Knut Helle kr. 25.000,- for boka om Gulatinget som kom ut i 2001, så her lukter det «kjøpt og betalt».

I begynnelsen, da Flolid ble valgt til Tusenårsstad på grunn av Gulatinget, ble det diskutert om plassering av et stort monument. Husker ordfører den gang, Trude Brosvik, ville ha monumentet montert på toppen av Fonna. Dette sikkert så de i Eivindvik / kommunehuset kunne ha en bit Gulating å se på. Men den oppegående og kloke prosjektleder, Martine Rød, som sto for utbygging av Gulatingparken, sa blankt nei.

All markering av Gulatinget skulle gjøres på Flolid! Tinget ble avholdt tidlig på våren. I løpet av vikingtiden ble det et markant klimaskifte, slik at Eivindviksundet / Midtunvågen sannsynligvis var isbelagt, som de også har vært i vår tid. Mine foreldre kunne fortelle at Fylkesbaatane sine ruteskip måtte legge til ved iskanten ved Nyborg i de kaldeste vintrene, men på Flolid var det isfritt!

Vikingenes båter trengte en god, lun og isfri havn. Det fant de på ytre- og indre Flolidvågene. Det er vel ingen som vil tro, at vikingene la båtene sine på Flolid for å ha ting i Eivindvik? Og kanskje enda viktigere var den strategiske plasseringen på Flolid. Til sammenligning ville Eivindvik vært en «felle» - som en gave til eventuelle angripere.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags