Uriktig om den palestinske cupfinalen i fotball

Av
DEL

LesarbrevI Asbjørn Geithus' leserinnlegg «Trakassering som politikk» publisert på nettsiden til lokalavisen Firda 14. oktober var det både feil og manglende opplysninger.

Påstanden om at Israel har et ønske om å "trakassere" palestinere er fullstendig usann, og kun hentet fra innleggsforfatterens egen fantasi. Titusenvis av palestinere på Gazastripen får innreisetillatelse til Israel hvert eneste år, til tross for at området styres av terrororganisasjonen Hamas, som vil utslette Israel. For oppdaterte tall på antallet palestinere som daglig krysser grensen mellom Gazastripen og Israel, og mellom Vestbredden og Israel, se COGATs nettside eller Facebook-side.

Det er heller ikke Israel som har «utsett og så sett endeleg strek for cupfinalen», slik Geithus påstår. Det har de ingen myndighet til å bestemme. Ansvaret ligger hos det palestinske fotballforbundet.

Faktum er at fotballklubbene FC Balata og Khadamat Rafah allerede har spilt én (av to) finalekamper. Den foregikk på Gazastripen 30. juni og endte 1-1. Det betyr at laget fra Vestbredden, Balata FC, fikk lov av Israel til å krysse grensen fra Israel til Gazastripen og tilbake.

Det er av sikkerhetsgrunner at COGAT bestemte, etter anbefaling fra Shin Bet, den interne sikkerhetstjenesten i Israel, å gi visum bare til 12 av de 35 personene som klubben hadde søkt om (kilde: Fotballklubben Khadamat Rafah i Al Jazeera). Fem av dem er spillere. De andre skal ha blitt nektet innreisetillatelse på grunn av deres forbindelse til terrorisme.

Sitat fra en artikkel hos Times of Israel publisert 23. september 2019: «I en sikkerhetsjekk fant vi [Shin Bet] informasjon som viste at de fleste av lagets medlemmer hadde forbindelser til terrorisme. Denne kunnskapen, i tillegg til økte sikkerhetstrusler fra Gazastripen, førte til at vi anbefalte at [disse] spillerne ble nektet innreise.»

Når vi vet hva Gaza-palestinere tidligere har planlagt eller utført av terror inne i Israel (etter å ha fått innreisetillatelse), bør det ikke være vanskelig å forstå at Israel vil unngå at slike personer får reise inn i landet. COGAT, Shin Bet og sikkerhetstjenestenes eneste motiv er å beskytte den israelske befolkningen mot vold og terror, og slett ikke for å «trakassere».

Her er litt mer informasjon hentet fra den samme artikkelen i Times of Israel: «Den palestinske cupfinalen har gjennom flere år vært innstilt, inntil 2016. Da fikk FIFA [Det internasjonale fotballforbundet] til en forståelse mellom Israel og palestinerne om idrettsfolks forflytninger. Turneringene i 2017 og 2018 fant sted som planlagt.»

I Norge avgjøres cupfinalen i løpet av én kamp. Det bør ikke være så vanskelig for det palestinske fotballforbundet å vedta den samme ordningen. Og om det så skulle være så viktig å spille to kamper, så kunne vel laget fra Vestbredden ha reist til Gazastripen for å spille enda en kamp der. Et tredje alternativ er at begge lagene reiser til nabolandet Egypt for å få kåret en vinner.

Det palestinske fotballandslaget skal forøvrig møte Saudi-Arabia til kamp i Jerusalem tirsdag 15. oktober. Måtte det beste laget vinne.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags