Fornybar energi kutter klimagassutslipp

NØKKEL: Vindkraft er en viktig nøkkel til å kvitte oss med kilden til global oppvarming, nemlig fossil energi, skriv artikkelforfattaren. Bilet er vrå Mehuken i Vågsøy kommune.

NØKKEL: Vindkraft er en viktig nøkkel til å kvitte oss med kilden til global oppvarming, nemlig fossil energi, skriv artikkelforfattaren. Bilet er vrå Mehuken i Vågsøy kommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Erik Solheim påstår at utbygging av fornybar energi ikke kutter klimagassutslipp i Europa, Det er usant.

Vi er i ferd med å øke den globale temperaturen på kloden dramatisk, og ikke-reversible endringer er allerede synlige. Konsekvensene kan bli svært alvorlige. Vi snakker ikke lenger om å unngå klimaendringene, men om å begrense dem mest mulig. Kanskje klarer vi å holde oss under to graders global oppvarming, men pila peker mot 3-4 grader.

Vindkraft er en viktig nøkkel til å kvitte oss med kilden til global oppvarming, nemlig fossil energi. Det vet vi i Norge godt. Med mer fornybar strøm fra vannkraft har vi i Norge faset ut store mengder fossil energi. Vi har kutta ut oljefyring, og erstattet den med varmepumper og panelovner. Vi legger ned gasskraftverkene våre, og erstatter dem med vann og vindkraft. Nå skal alle fossilbilene, alle dieselfergene og bybussene over på strøm. Da trengs mer utslippsfri energi.

Det samme skal skje i resten av verden. Strømmen skal bli utslippsfri, og det som i dag går på olje eller gass skal framover i stor grad gå på strøm. Mye ny fornybar strøm trengs når vi skal slutte å bruke store mengder kull, olje og gass.

Nabolandene våre har satset stort på vindkraft, og fått store klimakutt i retur. Hadde Erik Solheim gjort en enkel og grunnleggende faktasjekk, og tatt kikk i statistikken for energiproduksjon, ville han sett at land som har satset på vind har fått til store klimakutt. Danmark og Storbritannia har bygget masse vind og lagt ned både kull og gass. Selv Tyskland som han viser til, og som har tatt på seg den gigantiske oppgaven å legge ned både atomkrafta og kull samtidig, bruker vind til å erstatte begge deler. Siden 2014, da vindkraftutbygginga startet for alvor er tysk kullbruk redusert med nesten 20 prosent. Neste år blir det enda mindre, og i vår kom planen for å legge ned all kullkraft i Tyskland. Da trengs mye mer vindkraft.

Solheim kunne jo også tatt en kikk i statistikken over land som ikke har bygget ut noe særlig vindkraft. Polen bygger ikke ut vind på land, og har høye CO2 og kvikksølvutslipp fra landets mange brunkullkraftverk. Nederland har også latt være å bygge ut noe særlig vind, og har derfor måtte basere seg på import fra Norge og Tyskland, og egne fossile kraftverk. Nor-Ned kabelen som forsyner dem med utslippsfri strøm fra Norge er nok så langt Nederlands beste klimatiltak. Heldigvis er Nederland nå i gang med storskala vindkraftutbygging- hele 6 GW- eller 6 Fosenutbygginger er på vei. Det kommer fordi den nederlandske staten tapte et klimasøksmål og er nå forpliktet til å nå landets klimamål.

Klimatrusselen er svært alvorlig, og jobben med å få på plass løsningene er vanskelig. Debatten om hvor og hvor mye vindkraft vi skal ha i Norge er viktig, men må være basert på fakta.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags