Fredsmonumentet i Førde

RESPEKT: Jeg har selvsagt respekt for det arbeidet som tre aktører har utarbeidet for et fredsmonument i Førde og presentert for bystyret, skriv Stig Eikaas i artikkelen. Han kunne sjølvt tenkt seg å blitt utfordra. Politikarane i Førde bestemte at dette blir freds- og demokratimonumentet.

RESPEKT: Jeg har selvsagt respekt for det arbeidet som tre aktører har utarbeidet for et fredsmonument i Førde og presentert for bystyret, skriv Stig Eikaas i artikkelen. Han kunne sjølvt tenkt seg å blitt utfordra. Politikarane i Førde bestemte at dette blir freds- og demokratimonumentet. Foto:

Av
DEL

LesarbrevJeg har selvsagt respekt for det arbeidet som tre aktører har utarbeidet for et fredsmonument i Førde og presentert for bystyret. Kunstnerisk syntes jeg forslagene er vanskelige å tolke som identitetskapende med spesifikke assosiasjoner til fred og felleskap.

Sirkelsymbolet fra urfolkets observasjon av sol og måne er historisk brukt i så mange kontekster kloden rundt og blir kanskje litt repeterende å gjenta som formal estetisk løsning i Førde. Altså litt flatt og kjedelig. Med et smalt budskap for et smalt publikum.

Jeg mener et fredsmonument bør ha i seg kvaliteter som favner mer vidt i et betrakterperspektiv. Noen forslag her har jeg beskrevet i tidligere innlegg. Det andre punktet er overprising på materialvalg, frakt og montering som jeg også har påpekt tidligere i denne debatten.

Ja, klart jeg skulle ønsket å bli utfordret på et fredsmonument i Førde. Med to millioner i budsjett skulle jeg fått mye sten til rådighet samt tid til bearbeiding utover steinsaging. Jeg har også flere forslag til løsning. Titlene er Bro, Tårn, Kretsløp og Samspill. Ord med refleksjon til humanitet og forsoning. 4 verk med ulike stensorter tenkt i stort format. Med taktile verdier egnet til motorisk bruk for store og små.

Noen av disse verk vil nå bli reist i Hyen. I mindre format. For valget i Førde er tatt. Jeg forstår det skulle mot til for å henvende seg til en individualistisk kunstner som meg, men noe i meg sier at den telefonen ikke hadde vært av det dumme slaget.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags