Flere søker et felleskap

FLERE: Vi opplever nå at flere melder seg inn. Noen trenger fellesskapet og en plass å møte andre mennesker. En klok person har sagt at det et menneske trenger, er et annet menneske, skriv Anne Marie Strømsøy.

FLERE: Vi opplever nå at flere melder seg inn. Noen trenger fellesskapet og en plass å møte andre mennesker. En klok person har sagt at det et menneske trenger, er et annet menneske, skriv Anne Marie Strømsøy. Foto:

Av
DEL

Lesarbrev

Gjør du en forskjell for andre, gjør du også en forskjell for deg selv.

Norske Kvinners Sanitetsforening har eksistert i 124 år. Organisasjonen ble stiftet i 1896 av dyktige, sterke og uredde kvinner som så mye ugjort i samfunnet, mye urettferdighet, syke og barn som ikke fikk den hjelp de skulle. De så kvinner uten stemmerett, uten en stemme i det offentlige rom. De ville gjøre en forskjell for disse menneskene. Og så bare startet de.

Først var det tuberkulosen som tok så mange liv. Det var spedbarna, og de større barna. Det var etablering av helseinstitusjoner. Ja, Sanitetskvinnene har virkelig vært med på å legge ned grunnsteinene til det velferdssamfunnet vi har i dag. De gikk foran, og staten måtte komme etter.

De samme kvinnene stod også høyest på barrikadene for stemmerett for kvinner. De er blant dem som skal takkes for at norske kvinner fikk stemmerett allerede i 1913.

Norske Kvinners Sanitetsforening startet med 100 medlemmer på det første møtet en januarkveld i Christiania, men veldig fort kom det foreninger over hele landet.

N.K.S. har gjennom alle disse åra hatt en sterk posisjon som samfunnsaktør. Styrken ligger i våre 42.000 medlemmer fordelt på 620 foreninger. Her hos oss, i N.K.S. Vestland Nord, er vi 1508 medlemmer fordelt på 31 foreninger fra Ytre Gulen i sør til Selje nord i fylket.

Kløveren har blomstret i vårt fylke i over 100 år. Dyktige kvinner har stått på, og står på, for lokalsamfunnet sitt.

Sanitetskvinnene har aktiviteter og tilbud som bidrar til trygge og gode lokalsamfunn. Vi har Omsorgsberedskapsgrupper i alle kommunene. De står klare til å rykke ut når alarmen går. Dette arbeidet blir det lagt merke til. Språkgrupper hjelper minoritetskvinner til å trene på å snakke norsk. Norskkunnskap er et viktig verktøy for å bli et aktivt medlem av lokalsamfunnet. Og dette er kvinner med ressurser som samfunnet har bruk for.

Vi har Kløvertur som er et lavterskeltilbud for at folk skal kunne komme seg ut på tur. Og vi har mye mer. Bare kom og lær. Mange tror at Sanitetskvinnene er bare strikking og salg av fastelavnsris. Ja, vi strikker. Og det blir det jammen penger av. Tenk på alle basarene og utlodningene i regi av N.K.S.! Og alt går tilbake til lokalsamfunnet og til de gode sakene våre sentralt. Og hva med fastelavnsrisene? Tenk på alle damene som lager disse vakre risa. Tenk på alt arbeidet fra bjørka som står og vokser i skogen, til det vakre riset med fargerike fjør. Og igjen - pengene går til gode tiltak i lokalsamfunnet og tilforskning på sykdommer og lidelser som oftest rammer kvinner.

Vi opplever nå at flere melder seg inn. Noen trenger fellesskapet og en plass å møte andre mennesker. En klok person har sagt at det et menneske trenger, er et annet menneske. Men jeg tror at mange av oss ønsker å være til nytte for andre, ønsker å være en del av noe som er større enn oss selv. Samtidig vil vi også bestemme hvor mye tid vi vil bruke som frivillig. Dette kan du få som medlem i Saniteten.

Er du innflytter, så er Saniteten en fin måte å komme inn i lokalmiljøet på. Helseminister Bent Høye har sagt at ensomheten er den nye folkesykdommen. Ønsker du å bli bedre kjent i lokalmiljøet, ønsker du å bli en del av et fellesskap, ønsker du å være med på å gjøre en forskjell for andre, så ta kontakt med Sanitetsforeningen der du bor.
Du er så hjertelig velkommen! Velkommen til å bli med på laget vårt.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags