"Lakseretten er en levning fra fiskelordenes tid, en forordning som ikke hører hjemme i vår tid"

Laksefiske i Nausta

Laksefiske i Nausta Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LesarbrevLaksen svømmer fritt fra havet og opp i norske lakseelver. Ingen eier laksen i havet. Men i det øyeblikk den svømmer opp i elven, gjennom eller forbi en grunn som eies privat, blir plutselig og uforståelig, samme grunneier eier av laksen som våger seg forbi. Har du godt med penger kan du kjøpe deg fiskerettigheter, men ikke prøv å ta deg en tur ned til elven for å fiske uten en stinn lommebok.

Er der noe ansvarlige instanser som kan svare meg på noen enkle spørsmål rundt laksefiske i norske elver?

- Hvorfor eier en grunneier lasken som svømmer forbi i elven som tilfeldigvis renner forbi dennes eiendom?

- Hvordan er det samfunnsetisk mulig og lovlig, at noen skal kunne «kjøpe opp» lakserettigheter, for så å leie ut til blodpris?

- Hvorfor kan noen på helt lovlig vis, gjøre seg rike på en ressurs som i utgangspunktet burde tilhøre allmennheten?

- Hvorfor skal jeg, over skatteseddelen bidra til lakseforvaltning i elvene gjennom avlusningsprogrammer, etablering av klekkerier og smoltanlegg, bygging av laksetrapper etc., for så å bli utestengt fra å fiske?

- Hvorfor kunne jeg, da jeg bodde i Canada, kjøpe et sesongkort for laksefiske for kr. 230 (!), som gjaldt for fiske i 174 (!) lakseelver over hele provinsen, og hvorfor kan jeg ikke det i Norge? Snakk om at allemannsretten står sterk!

- Hvorfor er vi nordmenn så stolte av allemannsretten, når den jevne mann blir utestengt fra å fiske på en ressurs som tilhørere oss alle?

Denne lakseretten er en levning fra fiskelordenes tid, en forordning som ikke hører hjemme i vår tid, og som burde avvikles umiddelbart, og fisket gjøres tilgjengelig for alle gjennom statlig salg av fiskekort til en rimelig penge. Eventuell frykt for overfiske kan reguleres gjennom et enkelt kvotesystem, «bag limit» og fang-og-slipp prinsipp.

Skitt fiske!

Trond Bendiksen.

Trond Bendiksen. Foto:

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags