Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT : Kunstmuseet skal bli et kult sted

Artikkelen er over 2 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.


Kunstmuseet har fått ny direktør. Hun heter Hanne Storm Ofteland. Hun vil fornye form og innhold for museets samfunnsoppdrag. Hun vil ha et kulere og mer anarkistisk kunstmuseum. Det er bra.

Åpningstider er første punkt. I dag 11 til 16. Stengt mandag. Utstilllinger som henger oppe i månedsvis. Ofte med smale smakspreferanser. Aldri noen tekster om billedkunst i Firda fra de ansatte i museet. Eller kåserier om kunst i lokalradioen.

Aldri noe tegn på at de ansatte brenner for det de driver med i sin formidling til folket. Aldri noen små visuelle skandaler med etterfølgende debatt. Slettemark henger på cafeveggen til evig tid. Aldri noen kø utenfor døra når en ny utstilling skal åpne. Kunstmuseet har fått drive på med sitt stille arbeid i alle år da hverken styret eller folket i gata bryr seg.

Ny kunstdirektør er på plass, og hun vil ha forandring. Spørsmålet er om det er nok å skifte toppen av isfjellet.

Min tanke er at billedkunsten som fenomen må slippes løs i fylket. Billedkunst er, som individet, sosialt betinget. Billedkunst er et mellommenneskelig fenomen som krever åpenhet, deltakelse og dialog. Uten folk ingen kunst.

Kompetente gallerier og museer setter sin ære i å ha størst mulig besøkstall. Spennende og tidsaktuelle utstillinger må sirkulere i de ulike lokalene til enhver tid. Maksimal gjennomsnittstid for temporære utstillinger må være fire uker. Basisutstillinger med ikonbilder produsert i Sogn og Fjordane, fra Flintoe til Astrup m.m. vil alltid være kunsthistorisk interessant. Det krever et pedagogisk program tilpasset barn og voksne. Lær av Nasjonalgalleriet her.

Åpningstidende må endres radikalt. Se til Litteraturhuset i Oslo. To kvelder i uka må kunstmuseet være åpent til sene kvelden. Med øl og vin. Med foredrag, diskusjoner, musikk, performance osv. Museale oppgaver må gå sin gang. Arkiv, magasinforvaltning, osv.

Det er formidlingsbiten som må endres totalt. Som isbilen og fiskebilen, bør en kunstbil daglig ta med seg megafonen ut der hvor folk bor og ferdes og annonsere alt det spennende som kan oppleves og læres i det flotte kunstmuseet.

Håpet er at Hanne Storm Ofteland tar tak i organisasjonen og får klinket skapet på plass. Men som nevnt tror jeg endringskompetansen sitter for langt inne hos eksisterende mannskap i museet. Nytt blod må til. Et eksempel på nytenkning for presentasjon av kunst i museet er å ha gjesteutstillere som har tilknytning til fylket.

Etter 25 år som kanskje den mest aktive og debatterte kunstneren i fylket både gjennom kunstnerskap og tekster om kunst i lokalmedia søkte jeg om å få være gjesteutstiller i kunstmuseet i Førde i en eller to uker. Med skulpturer, malerier, grafikk og tegninger.

Jeg fikk avslag på blankt papir. Ingen begrunnelse. Jeg er så ubeskjeden at 100 verk fra min hånd i kunstmuseet med undertegnede som omviser ville ha hjulpet godt på besøksstatistikken.

Lykke til Hanne Storm Ofteland. Du har lyst til å bli kjent med hva kunstnere i fylket driver med, så om lyst kan du når som helst kontakte meg. Jeg har mye billedkunst å vise deg. Både i det offentlige rommet og privat. Jeg skal følge spent med. Som alltid.

Les også

Den nye museumssjefen er på plass: – Vi må få gjere museet kulare om vi skal få fleire inn


Les også

Museet i Førde har mista 1236 besøkande på eitt år

Les også

Ikkje ei krone til «Kløften»

Les også

Den norske landsbyen

Kommentarer til denne saken