Ønsker gratis prevensjon for jenter under 16

– Vi vet at en av tre jenter debuterer før de er 16. Da er det viktig at de er trygge, skriv Vebjørn Leite Olsen.

– Vi vet at en av tre jenter debuterer før de er 16. Da er det viktig at de er trygge, skriv Vebjørn Leite Olsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lesarbrev

Vi vet at en av tre jenter debuterer før de er 16. Da er det viktig at de er trygge.

Forslaget fra ungdomspartiet mitt fikk flertall på Høyres landsmøte. Både jordmorforeninger, Landsgruppen av helsesøstre, Sex og samfunn og flere partier på Stortinget har tidligere tatt til orde for at aldersgrensen for gratis prevensjon bør senkes.

Vi håper på flertall for dette i Stortinget, for det haster å få ordningen på plass.

I dag har jenter mellom 16 og 23 år rett på gratis eller sterkt rabattert hormonell prevensjon, som p-piller og minipille.

Gjennom Helsedirektoratets ordning med gratis kondomer har alle gutter uansett alder tilgang på prevensjon. Men er du en jente under 16 år som ønsker prevensjon som beskytter bedre mot uønskede graviditeter, må du betale fullpris. Dette henger ikke på greip.

I dag har vi en bidragsordning som gjør at alle jenter mellom 16 og 22 år får gratis eller sterkt rabatterte p-piller, p-stav og spiral. Dette er et bra tiltak som sikrer at jenter kan ha kontroll over sin egen kropp, helt uavhengig av hva foreldene måtte mene om det eller hvor mye penger de har.

Problemet med denne ordningen er at den ikke dekker bredt nok. Unge Høyre vil utvide bidragsordningen så den også omfatter jenter under 16. Det er rart at jentene som kanskje er de mest sårbare for uønskede graviditeter og som har minst av egne penger skal måtte betale fullpris, mens de over 16 får det gratis.

At bidragsordningen utvides til jenter under 16 handler ikke bare om sex. Det handler også om å gi unge jenter et insentiv til å oppsøke helsepersonellet som kan skrive ut prevensjon i stedet for å låne p-piller av eldre venninner. Det handler om å snakke med noen om bivirkninger av prevensjon, finne ut hva som er best for hver enkelt og ikke minst ha noen å snakke med om grensesetting og relasjoner.

Man kan ha forskjellige meninger om hvor lurt man mener det er at folk under 16 år har sex i det hele tatt. Men faktum er at de har det. Spørsmålet da er om man skal komme med den moralske pekefingeren eller om vi skal sørge for at alle jenter kan velge selv over sin egen kropp.


Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags