Vindkraft på Lutelandet – en spekulasjon?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeiningarDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Norges Vassdrags- og Energidirektorat har nå en vindkraftplan fra Vestavind Kraft AS ute på høring. Fjaler kommune og Våge grendelag skal uttale seg om vindkraft på Lutelandet. Det få kjenner til er at Vestavind Kraft eies av Svelgen Kraft som eies av en lang eierkjede som sluttet i Sogn og Fjordane fylkeskommune, men som nå ender opp i Vestland fylke. Det vil si selskaper som eies av det offentlige. Offentlige virksomheter har som hovedoppgave å verne om og å utvikle velferd og tjenester i sine regioner. Det er ikke meningen at de skal drive med spekulasjon for å tjene penger.

Vestavind Kraft er et foretak som utvikler vindkraft og selskapet kontrollerer konsesjoner på Lutelandet i Fjaler, Okla i Selje, i Bremanger og på Haram på Sunnmøre. Bremangerlandet med 29 vindmøller er godkjent av OED. Hva tenker Vestavind Kraft og eierne bakenfor å gjøre med disse konsesjonene? Vil de først og fremst bygge vindmøller og leverere grønn energi? Ja, det var så man tenkte en gang, men synet på vindkraft har forandret seg. Vindkraft krever store investeringer. I eiergruppen tviler man på at man har stor nok investeringskraft. Derfor har Vestavind Kraft gjort kjent offenlig at selskapet har endret strategi. Strategien nå er å utvikle konsesjonene så langt som det er nødvendig for å få dem solgt til utenlandske investorer.

Svelgen Kraft og den offentlige eierkjeden vi nå forsøke å tjene penger og ikke lenger drive egen produksjon av energi med hjelp av vindkraft. Det var den store samfunnsoppgaven som lyriske politikere i Fjaler kommune og i fylket snakket mye om for snart 20 år siden. Da slo fylkesrådmannen fast (2007) at vindkraft på Lutelandet var «utvikla i samsvar med planane for næringsutvikling på Lutelandet». Av disse planene har det blitt mange luftslott, men bare et prosjekt takket være private interesser. Andre investorer er i 15 år blitt skremt av vindkraftspøkelset og annen næringsvirksomhet har ikke kommet i gang.

Vil Fjaler kommune være med på åpne for ren spekulasjon og dermed antakelig sette punktum for framtidig næringsutvikling på Lutelandet? Eller vil kommunen med hjelp av andre forsøke å redde framtiden? Det beste som eierkjeden av konsesjonen på Lutelandet kan gjøre, er å gi opp konsesjonen på Lutelandet. Det vil vise at man virkelig tar sitt samfunnsansvar og sin samfunnsoppgave alvorlig.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken