Vegetarisk på grillen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Mattilsynet har nylig publisert rapporten fra sitt tilsynsprosjekt med grisnæringen i Rogaland, hvor 73% brøt loven. De fleste lovbruddene gjelder dyrevelferd, mange er alvorlige.  Samtidig blir vi bedt av avisenes kommentatorer om å slenge sommerribbe og svinefilet på grillen fordi det produseres alt for mye svinekjøtt. I 2018 er det prognosert en overproduksjon på 4 300 tonn svinekjøtt. I forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2018 skal det nå settes i gang en utredning for å få en løsning på problemet med overproduksjon. NOAH foreslår en løsning som gavner alle – ikke minst grisene; At det satses mer på vegetarisk mat og på hvordan vi kan bruke norsk jord til å produsere mer mat direkte til menneskeføde.

I dag brukes 90 % av alt landbruksareal i Norge til produksjon av husdyrfôr. Dersom alt av landbruksareal i Norge utelukkende ble brukt til å produsere mat til mennesker i stedet for å la maten gå gjennom husdyr, kan mattilgjengeligheten øke med 70 %. Ved å satse på plantebasert jordbruk vil flere mennesker kunne mettes på et gitt areal enn tilfellet er i dag.

Det er mange gode grunner til å spise vegetarisk. Å spise mer vegetarisk er det beste man kan gjøre for miljøet. Det er bevist at en av de største årsakene til klimakrisen er kjøttindustrien. I Norge er det offisielle tallet for landbrukets utslipp 15 % av det totale drivhusgassutslippet, og er den nest største enkeltfaktoren til utslipp. Av dette er det 90 % eller mer som kommer direkte fra kjøttproduksjon.

Videre har et vegetarisk kosthold mange fordeler for helsen. Ved å bytte ut kjøtt med grønnsaker bytter du også ut mettet fett med umettet fett. Dette er med på å redusere risikoen for flere livsstilssykdommer.

Ved å spise mer vegetarisk vil man også selvsagt bidra til at færre dyr lider. Av 180 tilsyn som Mattilsynet gjorde i Rogaland ble det fattet 80 hastevedtak der griser var alvorlig skadde eller syke. Men det er ikke bare grisene som lider - alle dyr i industriell kjøttproduksjon lever et liv som ikke er i tråd med deres naturlige behov. Det kan vi velge å ta konsekvensen av, og velge vegetarisk.

La vegetarisk mat innta grillen! De siste årene har interessen for vegetarisk mat blitt større og større hos befolkningen. Dette har ført til at flere produsenter har satset på vegetarisk mat, og butikkene får stadig et rikere utvalg av vegetariske produkter i hyllene. Det er ingen problem i dag å få tak i velsmakende vegetariske varianter av burgere og pølser. Mens kjøtt på grillen er et stort problem både for dyrene, miljøet og den bevisste forbruker.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken