Lær av Sandane, Førde

SUKSESS Spise-, skjenke- og kulturstedet Lauget lokalisert midt i Sandane sentrum har blitt en suksess. Servering ute som inne, skriv artikkelforfattaren. Marièl Eikeset Koren (t.h.) og syster Charlotte Eikeset Mundal driv Lauget. Foto: Marie Havnen

SUKSESS Spise-, skjenke- og kulturstedet Lauget lokalisert midt i Sandane sentrum har blitt en suksess. Servering ute som inne, skriv artikkelforfattaren. Marièl Eikeset Koren (t.h.) og syster Charlotte Eikeset Mundal driv Lauget. Foto: Marie Havnen Foto:

Av
DEL

MeiningarBarndommens minner fra Førde sitter sterkt igjen 55 år etter.

Sykkelturene og bussturene fra Eikåsgården til melkebaren med den tykke røde saften over riskremen. Lek langs Jølstra. Sykling og vandring i småveiene omkranset av hvitmalt trehusidyll. Dans på Viking ungdomshus i 1966 med hvit nylonskjorte fikk jeg også med meg.

Har Førde klart å utvikle sitt sosiale liv på 50 år? Var det mer liv i gatene da enn nå.  Melkebaren forsvant i 2003. For Førde ble det et sosialt tap. Nå forsvinner tre spisesteder i Førde. Spisetvang er innført på en pizzarestaurant om man ønsker ølservering. Størst tap er nok at Pikant på sørsiden i Førde legger ned tilbudet. Her var det litt liv og røre langs Jølstra året rundt.

En referanse for den nytilsatte byplanleggeren i Førde kan være å se til den globale moderne landsbyen Sandane. Spise, skjenke og kulturstedet Lauget lokalisert midt i Sandane sentrum har blitt en suksess. Servering ute som inne. Tilbudet  av drikke og mat er både urbant og tradisjonelt. Alltid besøkt av mennesker i alle aldre, barn som leker utenfor i voksnes påsyn.

Stig Eikaas

Stig Eikaas Foto:

Nye boliger etableres sentrumsnært. Dette bidrar til sosialt liv og forbruk i sentrum. Private aktører og Gloppen kommune har konstruktive dialoger om utvikling av utsmykninger i uterommet i Sandane.

Kommunen har nylig åpnet et helse og aktivitetsområde for alle som bor i regionen. Statsminister Erna Solberg åpnet parken i sommer. Området ved Gloppenfjorden har blitt utviklet med mål om at folk skal bruke området året rundt. Det har kommunen lykkes med. Alltid mennesker å se langs fjordkanten med mat og drikke. Bading og musikk.

Gloppen Hotel er også en magnet for musikkopplevelser, matglede, fiskere fra hele landet, og lokalisert midt i sentrum. Nye boliger egnet for unge i etableringsfasen på tomter bak hotellet skal stå ferdig om få år. Alt dette gir i sum positiv sentrumsvekst for Sandane med synergieffekt for handel, trivsel og stolthet for Gloppen sitt kommunesenter.

Førde har Jølstra, flott sentrumspark, men mangler folkeliv. Bruk Sandane som supervisjon for egen byutvikling. Skap kreative tilbud for store og små langs Jølstra. Se til Lauget i Sandane. Tenk utsmykninger på Tangen og andre grøntanlegg. Få opp skulptur over Gunnar S. Gundersen, født i Førde, og norges fremste nonfigurative maler.

Johannes Haarklou må også få sin byste, berømt komponist fra Førde. Og den nye kommunen Sunnfjord bør også gi den spennende personligheten Albert Joleik et kompakt monument. Naustdal går jo inn i Sunnfjord kommune og her drev Joleik gardsbruk. Slike tiltak gir kunnskap, identitet og tilhørighet for både den nye kommunen Sunnfjord og fylkeskommunen Vestland. Og attraksjonsverdi for turister.

Videre er sammenhengen mellom byvekst og bosted åpenbar. Bygg boliger i sentrum. Bor du i dalene rundt gidder du ikke ta en snartur til Førde for en sosial øl eller kaffe. Med riktige folk bak rattet kan Førde få det til. Jølstra er jo som Seinen og Tiber. Tenk på livet der!  Kortet om vestlandsværet er velkjent, men potensialet er der uansett vær og det ligger ubrukt. Lær av Sandane.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags