En god utvikling i Askvoll

Når jeg ser over Askvoll ser jeg ikke noe åpenbart som engasjerer lokalmiljøet som helhet, og da spesielt med tanke på i hverdagen. Mange reiser på arbeid utenfor Askvoll, folk mangler et sted å samle seg som nevnt og de fleste ser ut til å være mest opptatt av hjemmet, skriv artikkelforfattaren.

Når jeg ser over Askvoll ser jeg ikke noe åpenbart som engasjerer lokalmiljøet som helhet, og da spesielt med tanke på i hverdagen. Mange reiser på arbeid utenfor Askvoll, folk mangler et sted å samle seg som nevnt og de fleste ser ut til å være mest opptatt av hjemmet, skriv artikkelforfattaren. Foto:

Av
DEL

LesarbrevJeg er så heldig at jeg i mitt enkeltmannsforetak har kommet til et slikt punkt at jeg kan spisse meg i en nærmest valgfri gren, med den målsetting om å nå et slikt nivå at det kan gi ressurser til min virksomhet som helhet. En må vanligvis mestre noe for å kunne leve av det. I denne forbindelse har jeg sett på Askvoll hvor jeg for tiden ferierer med tanke på å spesielt finne et sted jeg kan trene og spille turneringer - det er forresten et spill på datamaskin jeg forsøker å spisse meg i.

Jeg oppdager etter noen få dager at det er få plasser å trene – men i det hele tatt er det begrenset hvor askvollinger samler seg, også over til noe annet; det er etter et raskt blikk over stedet tilsynelatende få større virksomheter som gir et helhetlig felles engasjement lokalt. Jeg driver selv kun et enkeltmannsforetak foreløpig, men det er med de to sistnevnte ting at jeg fikk inspirasjon til å skrive en artikkel, og det sentrale i det følgende er et sted å samles, og et emne å samles om:

Ved butikkene Kiwi og Coop ser det ut til at mange stopper opp for å holde en samtale og for en kort stund siden var det også en liten kafé ved Coop. Det er mulig å leie lokaler ved skolen og samfunnshuset, men det skal nok en del til for å gjennomføre et slikt leieforhold som for eksempel en spesiell felles interesse for en mindre gruppe – «pub'en» like ved kaien og restauranten ved hotellet er noen steder, men har noe begrensede åpningstider. Det jeg ser for meg kunne egnet seg som sted for å samles var en litt større kafé.

Eldre mennesker som kanskje er pensjonert har kanskje mest lyst til å vise seg tidlig som om formiddagen - da kan de kanskje også se litt ned på arbeidsløse ungkarer som ligger til sengs utover dagen. Mødre med barn blir nok oftest tvunget opp tidlig og da kunne det å besøke et sted om formiddagen passet bra.

Arbeidsløse som endelig har fått øynene opp for å finne seg noe å gjøre, trenger også et sted hvor de kan få kontakter til å begynne med – arbeidskontor er ikke nødvendigvis det eneste stedet for å finne frem til noe å leve av. En kafé med åpningstid alt fra morgenen med et litt folkelig drag ved seg, kunne egnet en slik målgruppe. Kort fortalt kunne det i en slik tilværelse bli slik at eldre kunne glede seg over yngre som barn, tradisjoner blir vekslet og spirer til gode virksomheter få et lokalt grunnlag; bli motivert av barn, og eldres rådgivning som ofte kan bli presist gitt i et lokalmiljø.

Det andre fokuset på emne vil jeg bare kort gå inn på i denne artikkelen; det handler om at når jeg ser over Askvoll ser jeg ikke noe åpenbart som engasjerer lokalmiljøet som helhet, og da spesielt med tanke på i hverdagen. Mange reiser på arbeid utenfor Askvoll, folk mangler et sted å samle seg som nevnt og de fleste ser ut til å være mest opptatt av hjemmet. Et emne som hele lokalmiljøet var samlet om, som både kunne gi arbeidsplasser og skape verdier som eksempelvis til og med kunne eksporteres kunne gitt tilbake til lokalsamfunnet rikdommer en også kunne skryte av. Da tenker jeg spesielt på et sted å samles og snakke - her kunne en dele slik suksess og bli stolt av de resultater som oppnås.

De to tingene; et sted å samles, og et emne å samles om har kanksje veldig mye til felles; 1. det å ha et sted å samles kan medføre drømmer og tanker om et emne å gjennomføre sammen, og 2. et emne som samler kan gi inspirasjon til et sted å samles for å nettopp å dele de resultater en har oppnådd.

Hva er årsaken til at et slikt sted og et slikt emne ikke er åpenbart i Askvoll? Det som i alle fall er sikkert er at om det hadde vært realisert et sted og et slikt emne, så måtte det bli forsvart mot eventuelle utfordringer som sabotasje – jeg har lagt merke til at det i lokalmiljøet er en del ekle blikk i hverdagen, samt informasjon om innbrudd og lignende lovbrudd vitner om at det kunne oppstått en fare for sabotasje. Og her kommer et mulig svar på spørsmålet; kanskje det allerede nå har skjedd en sabotasje som medfører at en mangler et slikt sted og emne å samles om, som en eventuelt først måtte samles om for å fjerne først.

Dette er usikkert, men uansett så skal det være ganske enkelt å forsvare seg mot slike eventuelle forsøk på sabotasje, og det er da forholdsvis enkelt å få til en slik samling som nevnt om noen først har lyst til å medvirke. Eventuelle sabotører er oftest uansett svake, usaklige og med useriøse fokus som kanskje handler om hvem som er stor eller liten uten å tenke på hvilken sans og samling, emne og sted, en er stor eller liten i.

Så tilbake til begynnelsen; jeg selv leter altså etter et sted å trene og spille turneringer i en virksomhet, et emne jeg fokuserer på akuratt nå – det er ikke nødvendigvis en slik kafé, og emnet er veldig snevert med tanke på mengden involverte som i hovedssak realistisk er kun meg selv, men likevel tenker jeg på hele lokalmiljøet og kunne tenke meg å bli en del av et slikt sted å samles og eventuelt bidra til å skape og jobbe med et slikt overordnet emne.

I denne forbindelse får jeg lyst til å skrive litt om enkeltmannsforetaket mitt som faktisk kunne gitt noe for alle ikke bare lokalt, men også internasjonalt å samles om, men det vil jeg eventuelt skrive litt om en annen gang - det er uansett mulig å lese om det på nett hvor jeg forsøker daglig å oppdatere om meg selv profesjonelt, politisk og privat. Send meg gjerne en melding om det er lesere som får interesse om et slikt sted og emne som nevnt!

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags