SPILLSENTERET med annonselenker fra Norsk Tipping

Fire norske lag og flere norske utenlandsproffer på midtukekupongen

Av

Ukens midtukekupong er i sin helhet fylt med kvalifiseringskamper til de kontinentale turneringene, men har likevel funnet plass til fire norske lag.

DEL

(Siste) Mens Rosenborg skal til Nord-Irland for å sikre seg en plass i den 2. kvalifiseringsrunden til Champions League, jakter Brann, Molde og Haugesund 2. kvalifiseringsrunde til Europa League. Trønderne spiller onsdag kveld, mens de resterende norske lagene skal i ilden torsdag. Alle lagene har imidlertid fått plass på midtukekupongen. De resterende åtte kampene av midtukekuppongen huser derimot mindre kjente lag, men håpet om gruppespill i enten Europa League eller Champions League er fellesnevneren for samtlige oppgjør på kupongen. Innleveringsfristen er onsdag kl 18.25 og tre av kampene spilles først torsdag. Bonuspotten er på ca 1 mill kr.

NB! I kveld er det ca 90 millioner kroner i Vikinglotto-potten. Spill før klokken 18:00. Lever kupongen her!

1. Rosenborg - Linfield
Rosenborg tar i mot det nordirske laget med visshet om at 2-0-seieren i Nord Irland forrige onsdag har skaffet dem gode muligheter for avansement. 

Etter en - mildt sagt - trøblete sesongstart, har Eirik Horneland fått styr på Rosenborg-skuta. De hvitkledde har vunnet sine fire siste kamper, og sist lekte de seg med Viking på Lerkendal. Rogalendingene, som har prestert forholdsvis greit i Eliteserien denne sesongen, måtte se seg slått hele 5-1. Selv om de fleste hadde avskrevet fjorårets seriemestere, er det faktisk bare seks poeng mellom Rosenborg, med seks seire på sine siste syv kamper i Eliteserien, og Molde på tabelltopp. Hvem hadde trodd at det skulle være situasjonen for drøye to måneder siden da trønderne lå på nest sisteplass i Eliteserien med fem poeng på seks kamper. 

I motsetning til Rosenborg, befinner Linfield seg utenfor sesong. Forrige sesongs serievinner i den Danske Bank Premiership sesongåpner ikke i ligaen før 10. august. Belfast-laget har dermed hatt mer tid til restitusjon, sammenlignet med Rosenborg som møtte Viking på lørdag. Det gjør imidlertid at 

Med klasseforskjellen fra det første oppgjøret friskt i minne, kan vi ikke tenke oss noe annet utfall enn Rosenborg-seier i dette oppgjøret. Europa betyr ekstra mye for Hornelands gutter nå som de er slått ut av den hjemlige cupen og Eliteserie-gull er vanskeligere enn tidligere år. Også det at dette er siste kamp før Trondheim-laget tar en liten sommerferie, trekker i retning av at Horneland sender utpå et toppet mannskap. 1,08 i odds på langoddsen viser at hjemmeseier er klink.  H.

Se hele oddsprogrammet her.

2. Riga FC - Dundalk
To nokså ukjente lag som begge er i flytsonen i hjemlig liga. Det første oppgjøret endte 0-0 på irske Dundalks hjemmebane. 

Riga FC er nåværende arbeidsgiver for den norske fotballspilleren Abdisalam Ibrahim, som tidligere har vært innom Macnhester City, Strømsgodset, Vålerenga og Viking. Den 28 år gamle Lørenskog-gutten er riktignok bare utlånt til den latviske klubben og var ubenyttet reserve i den første kampen. Det latviske hovedstadslaget har god kontroll i den latviske toppserien Virsliga og topper tabellen med fire poeng ned til andreplassen. De gråkledde har imidlertid ikke vært like overbevisende i sine siste fire kamper. Inkludert den første kampen mot Dundalk, er fasiten en seier, to uavgjort og ett tap på de fire siste kampene. Verdt å merke seg er det likevel at Riga-laget har ferie i ligaen, slik at latvierne har hatt en hel uke å restituere seg på. På de siste fem hjemmekampene har Ibrahims lag vunnet tre, spilt uavgjort en gang og tapt en. 

I likhet med vertene, befinner Dundalk seg også midt i sesongen. Laget fra den nordøstre delen av Irland topper den hjemlige ligaen med hele åtte poeng ned til Shamrock Rovers på andreplass (laget som møter Brann). På bortebane har de hvitkledde vunnet syv, spilt uavgjort tre ganger og tapt to ganger. Oriel Park, som er irenes hjemmebane og var åstedet for det første oppgjøret, har for øvrig kunstgressdekke. Riga FC spiller imidlertid sine hjemmekamper på Skonto Stadium, hvor det benyttes naturgress. 

Med begrenset kjennskap til noen av lagene, er dette en naturlig kamp å benytte seg av en halvgardering. Ettersom Riga FC klarte uavgjort i Irland, bør latvierne klare minst det samme på hjemmebane. På grunn av bortemålsregelen, vil dessuten Dundalk ta seg videre - uten ekstraomganger - med alle uavgjortresultat unntatt 0-0. Hjemmeseier eller uavgjort virker derfor trygt. HU.

3. AIK - FC Ararat-Armenia
Tidligere Vålerenga-back Robert Lundstrøm ble utvist for svenske AIK etter bare tretter minutter i den første kampen. Stockholm-laget fikk det dermed tøffere enn ventet og gikk på et overraskende 2-1-tap i Armenia. 

Tarik Elyounoussis AIK vant Allsvenskan med to poeng i fjor, men ligger foreløpig på en andreplass i den svenske toppdivisjonen. Laget, som trenes av tidligere Brann-trener Richard Norling, har vunnet begge sine siste seriekamper. På lørdag lekte de seg til en 3-0-seier mot Elfsborg. På tross av at det ble tap tirsdag forrige uke, ser det ikke håpløst ut før onsdagens returoppgjør. Med et viktig bortemål med seg hjem til den svenske hovedstaden, skal det ikke mye til for at Elyounoussi blir å se i Champions League-kvalifiseringens 2. runde. 

FC Ararat-Armenia kommer til Friends Arena som store underdogs. Armenerne har riktignok vunnet alle sine fem siste kamper og ligger på førsteplass i den armenske toppdivisjonen. På bortebane har de hvitkledde vunnet hele 11 av 16 kamper denne sesongen, og det er ikke sikkert at kampen blir så enkel for AIK som mange tror.

Likevel skal AIK være et mye bedre lag enn Ararat-Armenia, og selv om svenskene kanskje ikke tar seg videre sammenlagt, bør de i alle fall vinne kampen. Særlig om de makter å ha 11 spillere på banen i samtlige 90 minutter. Også her kan det vises til langoddsen, hvor oddsen for hjemmeseier er 1,10. H på 96-rekkeren, HU på 432-rekkeren.

4.  Ludogorets Razgrad - Ferencvaros
Bulgarske Ludogorets tapte, noe overraskende, bortekampen mot ungarske Ferencvarosi 2-1, og er avhengige av seier onsdag om de skal ta seg til enda et Champions League-gruppespill. 

Det grønnkledde laget fra Razgrad, nordøst i Bulgaria, tok seg til sluttspillet i Europa League forrige sesong. To 1-0-tap mot AC Milan sendte imidlertid bulgarerne ut i den første utslagsrunden. I Parva Liga 2018/2019 ble det imidlertid gull, og lørdag vant de åpningskampen i serien 2-0.   

Ferencvarosi Tc er på sin side den største klubben i Ungarn og vant serien der overlegent i fjor. Hele 13 poeng skilte det grønne og hvite på førsteplass fra annenplassen. NB 1, som den ungarske ligaen kalles, ble avsluttet tilbake i mai, slik at Champions League-kvalifiseringskampen mot Ludogorets forrige onsdag var deres første kamp på nesten to måneder. 

Ludogorets' mannskap er mer erfarent og burde klare i alle fall uavgjort mot Ferencvarosi TC. Den første kampen var ganske jevnspilt, og lagene hadde like mange skudd (8). En tøff kamp å spå, men skal uansett mye til for at Ferencvarosi vinner på bortebane mot Ludogorets. Særlig ettersom uavgjort er tilstrekkelig for ungarsk avansement. HU.

Se hele oddsprogrammet her.

5.  Piast Gliwice — BATE Borisov
1-1 i den første kampen gjør at BATE må fremover.

Piast Gliwice holdt fint følge med BATE i den første kampen og tok til og med ledelsen etter 35 minutter. Scoringen kom etter en mønsterkontring, og det var på nettopp kontringer de blåkledde skapte sine største sjanser ellers i kampen. Dessverre for det polske laget utlignet BATE i det 63. minutt på et innlegg, og 1-1 var et rettferdig resultat kampen sett i ett. Piast Gliwice vant for øvrig den polske serien svært overraskende forrige sesong. Selv storklubbene Legia Warszawa og Lech Poznan måtte se seg slått av overraskelseslaget. Den polske serien sparkes imidlertid ikke igang igjen før på lørdag, og det er derfor vanskelig å si om Piast er i like god form som i fjor. 

I motsetning til vertene, er BATE allerede godt i gang med denne sesongen. De regjerende hviterussiske seriemesterne ser ut til å gjenta forrige sesongs suksess. Etter halvspilt sesong ligger de gulkledde på førsteplass, slik de også er vant med. Laget fra Borisov har vunnet Vysshaya Liga hvert år siden 2006. De har med andre ord vært i Champions League-kvalifiseringen 12 ganger på rad. Sist tok de seg til siste playoff-runde, der PSV ble for sterke. I Europa League gikk BATE til 16-delsfinalen, hvor de slo Arsenal 1-0 på hjemmebane. Returoppgjøret endte dog 3-0 til Londonlaget, slik at BATEs europeiske reise tok slutt. For øyeblikket står BATE med åtte seire på sine siste ni kamper. Lørdag vant de 4-1 mo Torpedo Zhodino, som er ligaens femteplass. På totalt syv bortekamper så langt, er BATEs statistikk fem seire, en uavgjort og ett tap. 

BATE har stor erfaring fra kvalifiseringen til Champions League og Europa League. Selv om polakkene var fullt på høyde med Hviterusslands desidert beste fotballklubb i den første kampen, bør BATEs rutine gi et stort fortrinn. Vi tror derfor på BATE-seier. B.

6. CRF Cluj - FC Astana
FC Astana trakk det lengste strået i det første oppgjøret og har med seg en 1-0-ledelse til Romania. 

CRF Cluj er ikke et helt ukjent lag for det norske fotballpublikummet, og særlig Manchester United-supportere. Det rumenske laget slo Manchester-laget 1-0 på Old Trafford i Champions League-gruppespillet 2012/13, men Cluj har bare spilt kvalifisering til Champions League én gang siden. Det var i fjor hvor rumenerne ble slått ut av Malmø i den andre kvalifiseringsrunden. De brunkledde var likevel best i hjemlig liga forrige sesong. Laget fra Cluj-Napoca har bare spilt en kamp denne sesongen. Den endte uavgjort mot CSM Politehnica Iași, som så vidt unngikk nedrykk forrige sesong. Det er med andre ord grunn til å stille spørsmål ved de regjerende rumenske mesternes form. 

FC Astana vant 1-0 på hjemmebane etter et noe heldig dødballmål. Ingen av lagene skapte særlig store sjanser ellers i kampen, og uavgjort hadde nok vært det mest rettferdige resultat. Det lyseblåe laget fra Nur-Sultan  var overlegne i den kasakhstanske serien forrige sesong, og vant til slutt med en seiersmargin på femten poeng. Inneværende sesong har ikke Astana vært like overbevisende, da de ligger på andreplass for øyeblikket. I serien har Astana tapt to av de siste tre kampene sine. Av totalt ni bortekamper har fem endt med seier, to endt med poengdeling og to med tap. 

Bookmakerne i Norsk Tipping har CRF Cluj som favoritter i dette oppgjøret, med 1,60 i odds på hjemmeseier. FC Astana har imidlertid kommet seg til gruppespillet i Europa League eller Champions League de fire siste sesongene. Uavgjort er tilstrekkelig for FC Astana, men det virker som et passende sted å bruk helgarderingen. HUB

7.  NK Maribor Piv Lasko - Valur Reykjavik
Valur Reykjavik tapte 3-0 på hjemmebane og islendingen har følgelig svært dårlig sjanser til å avansere til den andre kvalifiseringsrunden. 

NK Maribor Piv Lasko kommer fra en forholdsvis tøff slovensk liga. De siste tre sesongene har imidlertid det lilla laget tatt seriegull, og forrige sesong endte de ni poeng foran andreplassen. Maibor sesongåpnet hjemme lørdag, men tapte 2-1 mot Triglav, som endte på tredje sist forrige sesong. I 2017/2018-sesongen maktet slovenerne å kvalifisere seg til Champions League-gruppespillet. I gruppe med Liverpool, Sevilla og Spartak Moskva ble fasiten tre uavgjort og tre tap. Mange husker nok 7-0-tapet for Liverpool i Slovenia, men Maribor holdt også Sevilla til uavgjort.  

Rosenborg-suppertere husker nok Valur Reykjavik fra første kvalifiseringsrunde i fjor. Etter at islendingene vant 1-0 mot trønderne på Island, var det mange i Trondheim som avskrev de hvitkledde. Rosenborg slo likevel tilbake med en 3-1-seier på Lerkendal. Valur røk deretter på bortemål mot FC Sheriff Tiraspol i den tredje kvalifiseringsrunden til Europa League. Valur, som vant den islandske elitedivisjonen Úrvalsdeild i både 2017 og 2018, har skuffet stort i år. 16 poeng på 12 kamper og en 6. plass er fasiten så langt, og det er 13 poeng opp til rivalen KR Reykjavík på tabelltopp. Valur har imidlertid vunnet de tre siste kampene i ligaen. På bortebane står de røkledde med 2-0-4. 

Maribor vant overlegent første kamp og kommer etter alt til å dømme til å gjøre det igjen. Særlig nå som kampen spilles i Slovenia. H

Se hele oddsprogrammet her.

8.  FK Sutjeska Niksic — SK Slovan Bratislava
1-1 i første kamp gjør at det er nokså åpent før returoppgjøret mellom det henholdsvis montenegrinske og slovakiske laget. 

Sutjeska så ut til å tape bortekampen mot Slovan, da vertene tok ledelsen med ni minutter igjen av ordinær tid. Da det gjensto bare ti sekunder av tilleggstiden på fem minutter, bestemte imidlertid høyrekanten Damir Kojasevic seg for å gjøre det helt store. Etter å ha driblet av en Slovan-spiller, banket Kojasevic ballen i den øvre delen av stolpen og inn fra omtrent 25 meter. Et mål det er verdt å ta en titt på. Dermed skaffet 32-åringen montenegrinerne et godt utgangspunkt før returoppgjøret. 1-1-kampen var den første Sutjeska har spilt siden de avsluttet på toppen av den montenegrinske toppdivisjonen i slutten av mai. Sist sesong røk de ut mot ovennevnte FC Astana i første kvalifiseringsrunde til Champions League og mot armenske Alashkert i Europa Leagues andre kvalifiseringsrunde. Sutjeska har aldri tidligere kommet seg forbi første kvalifiseringsrunde. 

Etter å ha endt på andreplass tre år på rad, ble endelig Slovan slovakiske seriemestere forrige sesong med - overbevisende - 17 poeng ned til andreplass. Laget med lyseblå drakter spiller første seriekamp denne sesongen førstkommende lørdag. Forrige sesong kom de til den tredje kvalifiseringsrunden til Europa League, men måtte gi tapt for Austria Wien. Både i 2017/18- og 2016/17-sesongen røk de ut i den andre kvalifiseringsrunden. 

Det er ventet at Slovan Bratislav slår tilbake med en seier mot Sutjeska. Dette blir likevel et tøft oppgjør og vi tror det er passende med en halvgardering. UB på 96-rekkeren, HUB på 432-rekkeren.

9. Celtic - FK Sarajevo
Celtic er på papiret et bedre lag enn Sarajevo, noe de beviste ved å vinne 3-1 på bortebane tirsdag forrige uke. 

Kristoffer Ajer og Celtic spiller sin første seriekamp den 03.08 og bruker kvalifiseringen til Champions League til å teste kampformen før serieåpningen. Det klarte de med hell i den første kampen mot Sarajevo. Til tross for at hjemmelaget tok ledelsen, slo de regjerende skotske mesterne hardt tilbake. Rutinerte Scott Sinclair avsluttet comebacket med en scoring i det 85. minutt. Ajer spilte hele kampen som høyreback. Celtic røk ut i den tredje kvalifiseringsrunden til Champions League forrige sesong, men tok seg til gjengjeld helt til 16-delsfinalen av Europa League. Der var de et nummer for små mot det spanske storlaget Valencia. Celtic har fortsatt til gode å ryke ut i første kvalifiseringsrunde. 

FK Sarajevo er mindre kjent for oss nordmenn. Bosnierne har spilt Champions League-kvalifisering to ganger tidligere, men aldri kommet lengre enn til tredje runde. Sarajevo vant den bosniske 2018/19-sesongen med fem poeng. Første kamp denne sesongen spilles søndag. 

Denne kampen skal Celtic vinne. H

Se hele oddsprogrammet her.

10.  Haugesund — Cliftonville FC
Rogalendingene har med seg et godt utgangspunkt fra Nord-Irland. 

Haugesund vant det første oppgjøret fortjent 1-0, men det var et sjansefattig oppgjør. Sist Araberne spilte Europa League-kvalik var i 2017, da de kom seg til andre kvalifiseringsrunde etter å ha slått nordirske Coleraine 7-0 i første runde. Lech Poznan ble imidlertid for sterke for haugalendingene i den andre runden. I helgen maltrakterte de hvitkledde et skadeskutt Tromsø, og Jostein Grindhaugs lag vant hele 5-1 på Haugeseund Stadion. Før det hadde forrige sesongs fjerdeplass riktignok ikke vunnet på fire kamper. Eliteseriens åttende plass er riktignok bare ligaens tiende beste hjemmelag. På 8 hjemmekamper står Haugesund med 2-4-2. 

Naturlig nok er kjennskapet til Cliftonville FC dårligere. Forrige sesong endte Belfast-laget på femteplass i den nordirske toppdivisjonen. Mot Haugesund kom de rødkledde til åtte skudd, hvorav to var på mål. Nordirene spilte Europa League-kvalik også i fjor. Da røk de ut i første kvalifiseringsrunde mot danske FC Nordsjælland. 

Haugesund Stadion var et tøft sted å spille bortekamper forrige sesong. I år er det bare Vålerenga og Molde, på henholdsvis fjerde- og førsteplass i Eliteserien, som har vunnet der. Haugesund har ikke kamp før starten av august og trenger ikke spare spillere. Vi blir likevel ikke overrasket om Grindhaugs gutter kontrollerer inn et uavgjortresultat, og at kampbildet blir noe likt det vi så forrige uke. HU.

11. Shamrock Rovers FC - Brann
Brann rotet bort en 2-1-ledelse helt på tampen av forrige kamp, og må levere en god prestasjon om de skal avansere til andre kvalifiseringsrunde. 

Irsk Shamrock Rovers FC overrasket med sin offensive tilnærming i den første kampen. De grønnkledde irene havnet under ved to anledninger, men viste stor mentalitet ved å komme tilbake begge gangene. I andre omgang spilte de vesentlige bedre enn bergenserne. Samlet sett hadde også fortjent å vinne kampen. Shamrock Rovers har vært gode på hjemmebane denne sesongen. På 12 kamper har de vunnet 7, spilt uavgjort tre ganger og tapt to ganger. De siste fem kampene i den irske ligaen har endt 1-2-2. 

Brann har skuffet noe denne Eliteserie-sesongen. Nå som serien er halvspilt, ligger de rødkledde fra Erna Solbergs hjemby på 6. plass med syv poeng opp til Molde og tabelltopp. Rødtrøyene har kun vunnet to av sine siste åtte tellende kamper. Brann er likevel ligaens nest beste bortelag med elleve poeng på syv kamper. Lars Arne Nilsens lag spilte for øvrig ikke kamp i helgen, men tar i mot Stabæk på Brann Stadion søndag kveld. Det er en kamp forrige sesongs tredjeplass bør vinne om de skal henge med i tittelkampen. 

Det er en revansjesugen som reiser til Bergen-Dublin. Om det holder til en borteseier vil tiden vise, men vi har vanskelig for å tro at Brann taper skjebnekampen. Vi går for en halvgardering på 96-rekken og en helgardering på 432-rekken. UB på 92-rekkeren,  HUB på 432-rekkeren.

12.  KR Reykjavik — Molde
Etter at Molde vant hele 7-1 på Aker Stadion, er returoppgjøret i den islandske hovedstaden kun en formalitet.  

KR Reykjavik topper den islandske ligaen, men fremsto som et juniorlag mot Molde sist. Det er likevel en faktor som gjør at utfallet i returkampen kan bli noe annet enn Molde-seier. For det første spiller Molde kamp mot Sarpsborg 08 allerede på søndag, og har derfor et behov for å spare spillere. Molde jakter revansje for forrige sesongs andreplass og har ikke særlig lyst til å rote bort det gode utgangspunktet de har foran høstsesongen. Romsdalingene har likevel en bred tropp med flere spillere som kan gå inn og gjøre en god jobb. Dessuten er det en hel uke siden sist kamp. Erling Moe vil derfor ha et visst behov for å opprettholde nøkkelspillernes kampform fremfor at det går halvannen uke mellom kampene. Slike ting kan man likevel aldri vite, men forhåpentligvis sender Moe utpå et slagkraftig lag fra start og velger heller å bytte ut nøkkelspillerne etterhvert som kampen utløper seg. 

Molde var overlegne i første kamp og det skal mer enn én uke, hjemmefordel og - eventuelt - noen hvilte spillere til for at KR Reykjavik skal unngå tap i returkampen. B.

96-rekker:
1. Rosenborg — Linfield FC H

2. Riga FC — Dundalk HU

3. AIK — FC Ararat-Armenia H

4. Ludogorets Razgrad — Ferencvaros HU

5. Piast Gliwice — BATE Borisov B

6. CFR Cluj — FC Astana HUB

7. NK Maribor Piv Lasko — Valur Reykjavik H

8. Sutjeska Niksic — Slovan Bratislava UB

9. Celtic — FK Sarajevo H

10. Haugesund — Cliftonville FC HU

11. Shamrock Rovers FC — Brann UB

12. KR Reykjavik — Molde B

432-rekker:
1.
 Rosenborg — Linfield FC H

2. Riga FC — Dundalk HU

3. AIK — FC Ararat-Armenia HU

4. Ludogorets Razgrad — Ferencvaros HU

5. Piast Gliwice — BATE Borisov B

6. CFR Cluj — FC Astana HUB

7. NK Maribor Piv Lasko — Valur Reykjavik H

8. Sutjeska Niksic — Slovan Bratislava HUB

9. Celtic — FK Sarajevo H

10. Haugesund — Cliftonville FC HU

11. Shamrock Rovers FC — Brann HUB

12.KR Reykjavik — Molde B