Gå til sidens hovedinnhold

Sogn og Fjordane en svunnen drøm?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Sogn og Fjordane og Hordaland heter snart Vestland fylkeskommune. Navn på ulike institusjoner i det nye fylket blir viktig for opplevelsen av identitet og geogafisk tilhørighet.

Er du bergenser så er du bergenser til evig tid. Er du førdianer så er du førdianer til evig tid. Sammenslåingen av fylkene endrer ikke den forankring våre følelser har for den bygda, byen eller tettstedet som har formet en oppvekst. En språklig overbygning som sekkebegrepet Vestland, vil nok om noen generasjoner skyve Sogn og Fjordane og Hordaland inn i historiebøkene.

Hvem husker vel på stående fot Norde Bergenhus Amt som var navnet på Sogn og Fjordane fra 1763? Noe som imidlertid hele tiden vil være i folks bevisshet er navn på geoegrafiske steder, minnesmerker, monumenter, og institusjoner i den nye fylkeskommunen. Språk er som kjent et viktig sosiologisk maktmiddel.

Hordaland teater har tatt dette poenget i forkant av sammenslåingen av fylkene. Teateret i Hordaland har kapret  navnet Det Vestnorske Teateret. I bestemt form entall. Geografisk ligger teateret i Bergen. På folkemunne og i folks bevisshet vil det nye navnet assosieres til Vestlandet.

Sogn og Fjordane teater vil bli degradert til et lokalteater i Førde. Her må et navneskifte til. Og det kjapt. Hva med Vestlandsteateret? Når det skulle stemmes over fusjoneringen av fylkene stemte 41 for og 4 mot i Hordaland. I Sogn og Fjordane stemte 19 for og 12 mot.

Stemmetallene kan tyde på at Hordaland så for seg en asymmetrisk fylkesmodell som gagnet Bergen og omegn. Stemmetallene for Sogn og Fjordane viser det samme.  Sogn og Fjordane må heve hodet og aktivt delta i møbleringen av den nye fylkeskommunen Vestland. Lær av luringen Hordaland teater.

Det Vestlandske Teateret lokalisert midt i Bergen sentrum i Vestland fylkeskommune! Sogn og Fjordane må komme med profesjonelle motrekk. Ikke stå med lua i hånden som passiv tilskuer. Skulle gjerne blitt brukt som ekstern konsulent for trauste og godmodige fylkespolitikere i Sogn og Fjordane. Kraften og ideene fra en kunstners arena kunne komme godt med. Jeg heier jo på dere. 

Kommentarer til denne saken