Gå til sidens hovedinnhold

Snevert handlingsrom for kunstinnkjøp

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Sogn og Fjordane Kunstmuseum har fått en million kroner av Abid Raja til innkjøp av samtidskunst. Gratulerer med det. Georg Arnestad er kjapt på facebookbanen til kunstmuseet for å ironisere over at da kan kunstmuseet kjøpe kunst av Stig Eikaas. Altså i klartekst ikke kjøp kunst av den mestproduserende utekunstneren i fylket. Arnestad som for 15 år siden skrev at ingen leer på et øyelokk for Stig Eikaas sin kunst følger med på harde møkka, og kommenterer alt jeg skaper.

Georg Arnestad er en kulturmann, så jeg setter pris på at du følger meg. Det jeg finner underlig er at administende direktør for Musea i Sogn og Fjordane Kjartan Aa Berge tar seg tid til å gi likes for ironikommentaren til Arnestad om å kjøpe kunst fra min hånd. Alle må ha lov å delta i den folkelige kommentarkulturen, høy og lav, men avhengig av hvilken formell posisjon man har i samfunnet bør man tenke på signaleffekten til meningsinnhold man gir sin tilslutning.

Når øverste sjef for alle museene i fylket gir likes til ironiske kommentarer med budskap om at innkjøp av kunst fra navngitt kunstner er helt uaktuelt, synker tiltroen til objektivitet ved innkjøp av ny kunst til samlingen. En administrerende direktør for kunstfeltet skal administrere, ikke ta ta stilling til hvilke kunstnere man ikke skal kjøpe kunst av. Det skal innkjøpskomiteen gjøre.

Tidligere kunstdirektør Janne Leithe forlot jo også stillingen bl.a på grunn av en innforstått begrenset kultur for innkjøp av kunst til kunstmuseet. Signalene administrende direktør Kjartan Aa Berge gir på facebook ved å ha meninger om hvilke kunstnere, via ironiske kommentarer, man ikke skal kjøpe kunst av stimulerer ikke til kunstfaglig mangfold og etablering av nye kunstmiljøer i fylket. Håper den nye kunstdirektøren som tilsettes i disse dager distanserer seg fra denne flirende bygdedyrmentaliteten og har et flersidig og kontinentalt kunstsyn.

Kjartan Aa Berge som sitter med så mye definisjonsmakt over billedkunsten i fylket bør reflektere mer profesjonelt når han gir likes for kommentarer til hvem man skal kjøpe kunst av eller ikke. Sikkert ment i avdelingen for humor, men la ikke denne form for humor på kunstmuseets offisielle facebooksider ramme andre enn Stig Eikaas. Jeg klarer meg utmerket og skaper kunst for folk flest uansett. En invitasjon til å stille ut i kunstmuseet ville jeg også si takk til. Kanskje den nye kunstdirektøren ser at det kunne vært et populært og spennende grep som ville styrke interessen og nysgjerrigheten for billedkunst i fylket. Ikke bare Eggjenibba og dets like hele tiden. Jeg har mye uforutsigbar billedkunst å by på innen mange retninger.

Les også

Museumssjefen sluttar: – Eg vil heim til familien min

Les også

Billedkunst i Førde?

Les også

Har sett hovudjegerar i sving for å finne museumssjef i Førde

Kommentarer til denne saken