Gå til sidens hovedinnhold

Ruspolitikk: Bærekraftsmålene forplikter

Artikkelen er over 1 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Når de nye kommunestyrene skal utarbeide alkoholpolitiske handlingsplaner, har lokalpolitikerne mulighet til å slå to fluer i ett smekk: sørge for alkoholpolitikk som skaper tryggere lokalsamfunn og bidra til å oppnå FNs bærekraftsmål.

Gjennom bærekraftmålene har Norge forpliktet seg til å gjøre sin del for å bidra til en bedre global utvikling. Målene skal blant annet bidra til å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle. Noe som igjen kan sikre at vi innen 2025 reduserer risikoen for tidlig død som følge av ikke-smittsomme sykdommer med 25 prosent - slik vi har forpliktet oss til.

Skal vi nå målene vi har satt oss, må vi ha en alkoholpolitikk som beskytter folks helse og trygghet. Alkohol er en av de viktigste risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer, leverskade og psykisk sykdom. For å nevne noe. Alkohol bidrar negativt til over 200 sykdommer.

Lokalpolitikere har et stort lokalt handlingsrom i alkoholpolitikken. Skjenketider, gode kontroller med uteliv og begrensning av antall salgssteder, er tiltak vi vet bidrar til å holde alkoholkonsumet nede.

Samtidig må vi også sørge for å forebygge at problemer oppstår. Vi må ha gode fritidstilbud, alkoholfrie idrettsarenaer og engasjerte lærere, foreldre og helsesykepleiere.

Og der vi ikke klarer å forebygge, må vi hjelpe. Det handler om å ha gode boliger, jobb- og studiemuligheter og tilbud om sosialt nettverk til personer som skal tilbake til kommunen etter rusbehandling eller opphold i fengsel.

FNs bærekraftmål er verdens felles arbeidsplan, blant annet for å sikre sosial rettferdighet og god helse. Her må fylkeskommuner og kommunene kjenne sin besøkelsestid.

Kommentarer til denne saken