Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaug går av som justisminister

Artikkelen er over 3 år gammel

POLITIKK: Sylvi Listhaug kunngjorde tysdag morgon at ho går av som justisminister. Ho kallar norsk politikk for ein «rein barnehage».

Sylvi Listhaug seier ho ikkje kan tillate at hennar avgang opnar for at Frp misser makt og trekkjer seg som justisminister.

– Eg er glad for at Siv og heile partiet var villige til å legge regjeringsdeltakinga til side for å støtte meg som justisminister. Men eg kan ikkje tillate at min avgang opnar for at Frp misser makt og gjennomslag, skriv Listhaug i eit innlegg som også blir posta på Facebook-sidene hennar.

Ho poengterer at ho går av frivillig.

– Det har vore heilt opp til meg sjølv om eg skulle stå heile vegen ut, eller om eg skulle trekkje meg, skriv Listhaug.

Kallar norsk politikk for barnehage

– Jonas Gahr Støre er ikkje eigna til å vere norsk statsminister, sa Sylvi Listhaug då ho møtte pressa tysdag.

Listhaug kunngjorde at ho trekkjer seg som justis- og beredskapsminister klokka 8 tysdag morgon. Samtidig gjekk ho til frontalangrep på Ap-leiar Jonas Gahr Støre for det ho kallar ei «heksejakt».

– Målet i valkampen var å halde Støre vekk frå statsministers kontor, og det er framleis målet. Han er ikkje eigna til å vere statsminister i Noreg, seier ho.

– Eg er glad Siv Jensen og resten av partiet støttar meg, men eg vil ikkje at Frp skal miste makt. Derfor går eg av, seier Listhaug.

Samtidig kallar ho norsk politikk for ein «rein barnehage».

– Då er det min oppgåve å opptre som vaksen, seier ho.

Les også

Dette synest dei om Listhaug-bråket

– Kan komme tilbake som minister

Statsminister Erna Solberg (H) opnar for at Listhaug kan komme tilbake som minister i denne regjeringsperioden.

Statsminister Erna Solberg kommenterte Sylvi Listhaugs avgang med å seie at ho ikkje ville sjå bort frå at den omstridde politikaren kan komme tilbake i regjeringa på eit seinare tidspunkt. Ho roste Listhaug for å vere ei tøff dame som har vore opptatt av å gjennomføre politikk.

– Sylvi Listhaug er ein hardtarbeidande politikar som set preg på dei sakene ho jobbar med, og dette er ikkje til hinder for henne å komme tilbake som statsråd seinare i denne regjeringa, seier Solberg.

– Maktmenneske, ikkje eit offer

SV-leiar Audun Lysbakken meiner det både var nødvendig og viktig at Sylvi Listhaug (Frp) gjekk av som justisminister.

– Grunngjevinga Listhaug gir for å gå av, viser kvifor mistillit var nødvendig. Med sin harde ordbruk bekreftar ho sjølv at det var ei tom unnskyldning ho gav i Stortinget, seier Lysbakken.

Ifølgje SV-leiaren handlar ikkje denne saka om Listhaugs ytringsfridom.

– Ho er eit maktmenneske, ikkje eit offer. Ho er fri til å seie kva ho vil, men når ho legitimerer ytterleggåande konspirasjonsteoriar, må ho få motstand, seier Lysbakken.

Dette skriv Listhaug på sin eigen Facebook-profil:

Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det har vært en svært krevende tid for både meg og familien.

Det aller viktigste for meg har vært at det skal være FrP som skal styre norsk asyl- og innvandringspolitikk de kommende tre og et halvt årene, og ikke Støre, Lysbakken og co.

Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at FrP mister makt og gjennomslag. Og det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg.

Den siste uken har vært helt surrealistisk. Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent.

Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv.

Selvsagt finnes det ekstremister der ute. Som jeg gang på gang, senest på lørdag, selvsagt har tatt sterk avstand fra. Den siste uken har helt vanlige mennesker blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet meg og FrPs kamp for en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Jeg vil sammen med alle disse vanlige folkene fortsette kampen for ytringsfriheten og en streng innvandringspolitikk. Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte FrPs politikk sammen med mine gode stortingskollegaer.

Les også

Kva vil Listhaug eigentleg?

 

Kommentarer til denne saken