Gå til sidens hovedinnhold

Oslogutt på heisatur i Sogn og Fjordane

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Endelig er det litt fart i kulturspaltene til Firda. Mye artig man kan finne på når man kjeder seg i en coronatid. Hvorfor ikke en heisatur for å drive ap på vestlandet for eksempel? En oslofiff mobber alt han spiser og opplever i Sogn og Fjordane.

Torgrim Eggen gjør dog et smart kulturpolitisk trekk ved å digge Astruptunet. Her måtte han tute med ulvene for å tekkes den kuturelle kapitalen i Oslo som han spiser asparges og andre delikatesser sammen med på Bølgen & Moi med pinsett og forstørrelsesglass. Eggen går i samme kunstfella som så mange andre før ham. Han tror at såkalt nedsettende diagnoser på kunst er av det negative slaget. Tvert i mot er det kunst som klarer å berøre til ulik sinnsaffeksjon som i ettertid står seg. Her avslører han dyp mangel på kunstfaglig innsikt.

Les også

Torgrim Eggen: – På Vestlandet er det ei utfordring å få i seg mat!

Maleriene Visjon og Erotikk av Munch ble tatt av plakaten i Berlin i 1892. Halvferdige smørerier var omkvedet. Bildene fikk syv nye visningsteder. Og hva skjedde? Publikum strømmet til. Eksemplene er så mange. Kjartan Slettemark sin berømte kunst får all sin næring fra en sjokkert og skrekkslagen fortid. Selv har jeg endelig nådd min far Ludvig Eikaas, fra utsmykningen av sykehusveggen i Førde fra 1981. Vandalisme og skrekk og gru kunne man lese i Firda. Når et helt fylke ville kappe hue av min skulptur av Gjest Baardsen sa min far: Bare blåbær i forhold til meg. Kanskje han var grønn av misunnelse.

Jo flere varierte betegnelser kunstverk får, jo bedre kvalitet på kunsten blir det. All empiri viser det. Likegyldighet er kunstens verste fiende. Gloppen Skulpturpark, som antakelig er den mest besøkte kunstattraksjon i fylket som er åpen døgnet rundt og gratis for publikum, takker kunstekspert Torgrim Eggen for gratis reklame. Verdens største redselspark. Som Edvard Munch i 1892 tar jeg den på strak arm. Besøket til Gloppen Skulpturpark, nest største skulpturparken etter Vigelandsparken, vil øke enda mer nå. Publikum elsker mord og redsler i litteraturen. Så hvorfor ikke de samme redsler i kunsten.

Torgrim Eggen sin visuelle smak, inspirert av Bølgen & Moi sine dekante jålerier på Frogner i Oslo, gulper også over arkitekturen til Sverre Fehn. Professor på Arkitekthøskolen i 25 år. Kjent for sin poetiske modernisme. Norsk Bremuseum blir i Eggums særegne kule besserviterverden omtalt som en tyskerbunker og en arkitektonisk vits. Både arkitektur, kunst og mat fra Sogn og Fjordane får humoristen Eggen knegge over sammen med sine vestkantvenner på aker brygge i Oslo som har den dyreste maten og vinen i norge på den minste tallerkenen og i det minste glasset.

Ny kunstdirektør skal ansettes ved Sogn og Fjordanes Kunstmuseum. Tenk hvilket skup om Torgrim Eggen søkte. Han har allerede levert en god søknad gjennom sin nesehøye pilgrimsferd gjennom sitt harryland. Om han skulle få jobben som kunstdirektør kunne han starte med en fornøyelig slakt av isblokken plantet midt i Førde. At signalbygget har fått en internasjonal arkitektpris spiller ingen rolle. Moro blir det lell.

Kommentarer til denne saken