Gå til sidens hovedinnhold

Opp att og opp att om kunst og kunstnere

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Redaktøren i Firda skriver om kunst og illustrerer med dekor"kunst» på fasader hvor fint det kan bli i offentlige rom i Førde. Så kommer en for meg meningsløs setning om selvutnevnte kunstnere som okkuperer det offentlige rommet uten offentlig styring. Mange eksempler på det fra flere kunstnere skriver redaktøren. Her må det presiseres. Hva er definisjonen på en selvutnevnt kunstner? Er det et kall fra gud eller Kongen i statsråd som må til for å legitimere hvem som kan titulere seg som kunstner? Heller er det vel slik at vi alle er selvutnevnte i forhold til de funksjoner vi ønsker å ha i våre liv.

Når Atle Hamar ønsket å bli ordfører i den nye kommunen Sunnfjord med null i odds så er det supervisjonen på en selvutnevnelse, for å ta et eksempel. Og hva er klanderverdig med det? En mann som har lyst til å forfølge en drøm. Flere bør forfølge drømmene sine, selv om de vet det er en Ibsensk livsløgn. Konklusjonen er: som man reder ligger man, uansett redets kvalitet. Så til godbiten: Kan redaktøren i Firda gi eksempler på aktører i samfunnet som ikke har selvutnevnt seg selv i en ramme av egen positiv selvoppfatning før de kanskje blir omkranset av samfunnets respekt?

Punkt 2. Redaktøren har meninger om og mange eksempler på flere kunstnere i fylket som har plassert kunst på kommunal grunn uten offentlig styring. Her må den debattglade redaktøren gi et eneste konkret eksempel på kunst som er etablert på offentlig grunn uten legitimering fra offentlige styringsorganer. Ellers håper jeg ikke det er sjømenn med sydvest og skrikende fugler som skal pryde fasadene i Førde. Dekor"kunst» i skrikfarger uten kunstfaglig relevans blir for harry. Selv for Førde. Støtter offensiv kunst i Førde, skrevet om temaet i over 20 år, og folk har sikkert gått lei. Skal Førde satse på offentlig kunst i uterommet så må det styres på en fornuftig kunstfaglig måte. Bruk Torsheimskulpturen midt i Førde sentrum, vedtatt av et enstemmig kommunestyre og kulturutvalg, som eksempel på hvordan kommunedirektøren for kultur i Sunnfjord kan jobbe videre med sine visjoner som hun presenterte i Firda.

Redaktøren i Firda åpner spalteplass for potensielle kunstdebatter, selv om de stort sett uteblir. Det er bra. Fylkets intellektuelle og diverse kunstnere har ikke lyst, ork eller baller for å meddele seg. De trives best i sine mørke kroker. Det må man jo respektere. Alle kan og vil ikke gå i Salvador Dalis fotspor. En selvutnevnt kunster som i dag sidestilles med Picasso.

Les også

På tide med gatekunst i Førde? Det syntes desse to

Les også

Gatekunsten er velkommen til Førde!

Les også

Har du lagt merke til kunsten som prydar trappa til Førdehuset?

Kommentarer til denne saken