Gå til sidens hovedinnhold

Omdømmefall eller kunstapplaus?

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Førde har mange alternativer for å løse behovet for barnefotball med ulike typer av fotballbaner og trafikal infrastruktur av ymse slag. Kunst er det verre med. Når det kommer til monumenter i uterommet som gir identitet og tilhørighet for alle samfunn på kloden så tror ikke Førde sine politikere på et slikt budskap. Eller? Selv om de sikkert selv har reist rundt i verden og fotografert nettopp slike attraksjoner som laksen utgjør i Førde.

I stedenfor positivt å utvide rommet for skulpturer og monumenter i Førde så skal politikerne kanskje ta bort den profilerte kunstlaksen. I så fall vil arbeidet for å trekke til seg potensielle kunstnere som ønsker å bo og arbeide i det gamle Sogn og Fjordane få svekket sin troverdighet når grabben begynne å grave bort kunstverket som har vokst seg inn i regionens kollektive bevissthet. Førde som er regionens hovedstad, med et kunstmuseum som paradoksalt ikke deltar i denne debatten, vil med en fjerning av laksen helt fortjent få lakeirollen under et dominerende Bergen i fylket Vestland.

Kultureliten i Bergen får lett spillerom innen kunst og kulturfeltet når Førdepolitikere ikke tar sine egne utsmykkinger alvorlig. Et eksempel på Bergens sin eksisterende dominans innen kunstfeltet kom klart fram når Vestland fylkeskommune 15. oktober 2020 delte ut 17 kunststipend a 40000 kroner innen scenekunst, film og litteratur, musikk og visuell kunst. 14 bor og arbeider i Bergen, 1 i Oslo, 1 i Ålesund og en i Stongfjorden! Altså ingen tildelinger av stipend til en kunstner i f.eks Sunnfjord kommune med 22000 innbyggere. Samme skjebne i Sogndal og Florø.

Å kvitte seg med det unike lakseverket vil dra det gamle Sogn og Fjordane enda lenger ut på bondelandet i kunstsammenheng. Kunstmuseet i Førde burde vært selvutnevnt i rollen for å tale Roma midt i mot og argumentere og jobbe for å bedre kunstens vilkår i gamlefylket. Start med å lenke dere fast til laksen. Forsvinner den vil det bli år med negativ omtale for Førde som kultur og kunstby. Fotball er bra saker. Baner har Førde og omegn allerede nok av. Som barn spilte jeg masse fotball på det vi kalte løkka. Et flatt område mellom høyblokkene på Carl Berners Plass. Masse gratis løkkeplass rundt Førde. Foreldrene kan hjelpe til. Der kan barna spille i starten. Til sist. La den laksen ligge i fred akkurat der den ligger. Bystyret har muligheten 10.desember 2020.

Les også

Val av brualternativ handlar om meir enn valet mellom 7-ar og 9-ar bane

Les også

– Førde treng ei vakker gangbru mellom Førdehuset og Hafstadparken

Les også

Laks eller idrett?

Les også

Laksen som landskapskunst og del av flaumsikring

Kommentarer til denne saken