Derfor blir du ringt frå desse nummera: – Rein svindel

SVINDEL: Ringer det frå dette nummeret? Ikkje ring tilbake, oppfordrar Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

SVINDEL: Ringer det frå dette nummeret? Ikkje ring tilbake, oppfordrar Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Telenor har blokkert ti ulike numre fra Papa Ny Guinea som vil forsøke å svindle nordmenn.

DEL

[NETTAVISEN:] Dei siste dagane har mange nordmenn mottatt oppringingar frå eit nummer frå Papa Ny-Guinea, som er eit land i Oseania – og ligg vest i Stillehavet.

Nettavisen har vore i kontakt med Telenor, som opplyser at dei er kjent med dette.

– Det er eit klassisk svindelforsøk. Målet er å legge igjen eit ubesvart anrop og få oss til å ringe opp igjen, slik at dei kan tene pengar på teljarskritt, seier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

7–10 prosent ringer opp

Telenor er allereie merksame på denne svindelen, og har derfor blokkert Telenor-kundane si mogelegheit til å ringe opp eitt av desse ti nummera dei ringer frå.

– Det gjer at våre kundar ikkje blir offer for dette svindelforsøket dersom dei no prøver å ringe opp nummera frå Papa Ny-Guinea som ringer dei, forklarer ho.

Svindelforsøket blir kalla «wangiri», og betyr «eitt ring og legg på», ifølge Lunde.

– Det er internasjonale aktørar som opprettar telefonnummer for å forsøke å få flest mogeleg til å ringe dei opp igjen, slik vi har sett no i helga og måndag. Det pleier å vere så mange som 7–10 prosent som ringer tilbake til disse nummera, fortel ho.

Sperrer éin til to millionar årleg

Kvart år er det nye svindelforsøk som blir gjennomført på denne måten.

– Systema våre sperrar mellom éin til to millionar svindelanrop kvart einaste år, seier Lunde.

Saka som dei no jobbar med, oppringinga frå Papa Ny-Guinea, er meld til politiet.

Men sjølv om Telenor har sperra nummer dei veit kjem frå denne svindelaktøren, oppfordrar kommunikasjonssjefen til å vere oppmerksam.

– Det er berre éin ting å gjere når nokon ringer deg frå eit nummer med ukjent retningsnummer: Ikkje ring tilbake, råder ho.

Lunde oppfordrar også til å sjekke telefonterror.no, for å finne ut om nummer du er blitt ringt opp frå er nummer som er misbrukt eller ikkje.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken