Politikerne i Bergen går for et statueløft med navngitte kvinner i det offentlige uterommet. Kun 4 prosent av navngitte skulpturer i Bergen er av kvinner. Noen få formfulle kvinner kommer i tillegg, men de er navnløse og nakne.

10 millioner har Bergen kommune avsatt til 5 nye navngitte skulpturer av kvinner i Bergen. Førde blir vel den nest største byen i Vestland fylkeskommune som rommer 43 kommuner og ca. 650.000 innbyggere. Så her bør Førde følge Bergen sitt kvinneperspektiv for utekunst.

Førde har i dag ikke mange feministiske rødstrømper som tenker tanken om å få kjente kvinnenavn opp på sokkel slik Bergen nå gjør. Men skal Førde opp og fram i likestilling innen kunst og kultur må kjønnsfordeling og sosial status også reflekteres i andelen av kvinner som kommer på sokkel i parker og torg.

Gamle menn på sokkel har vært og er tradisjonen. Viktigheten av koblingen mellom kunst, næring og turisme ble poengtert allerede på 1970 - tallet av kulturhøvdingen Lidvin Osland. 50 år etter (2020) gjentar Osland, i Firda, budskapet om behovet for utsmykinger i Førde, enig, og denne gangen bør det være navngitte kvinners tur.

Først ut kan være et uttrykk av Anne Viken med mikrofon og penn, fylkets første kvinnelige intellektuelle opprører. Nummer to er posøren, musikeren og iscenesetteren Thea Hjelmeland med stålgitar. To unge urbane kvinnelige liberale globalister montert i Førde! Anne Viken ved rådhuset som taler Roma midt i mot. Og Thea Hjelmeland med frekk stil utenfor Teater Vestland. Granitt og stål.

Motivene tiltaler meg og blir utført. Og montert i Sunnfjord. Her fornemmer jeg urban attraksjonsverdi. Når politikerne i Bergen blar opp 10 millioner for 5 skulpturer av navngitte kvinner så bør Sunnfjord kommune tenke i samme bane og utlyse en konkurranse for å få ulike førdianske kvinner opp på sokkel. Mange å velge blant ut over mine to eksempler. Grip sjansen for et skulpturelt vendepunkt i et kvinneperspektiv. Kvinnedagen 8. mars kan jo politikerne i Førde også bruke til å la seg inspirere av sine kollegaer i Bergen. Flere kvinner på sokkel kan være et oppslag i 8. mars toget gjennom Førde.