Gå til sidens hovedinnhold

– Klokt å overlate valget av ny kunstdirektør til profesjonelle hodejegere

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Administrerende direktør Kjartan Aa Berge ønsker ikke lenger at kunstdirektørene for kunstmuseet i Førde kommer og går. Han tar nå opp lommeboka for å få riktig person på plass i Signalbygget i Førde. Oppdraget gikk til hodejegerfirmaet Visindi. Direktøren tenker riktig. Flotte smil og vennlig framferd gir ikke det billedkunsten i Sogn og Fjordane trenger.

Billedkunsten i det gamle Sogn og Fjordane trenger det stikk motsatte. Enklest å like er det som ikke gir ubehag. Kunstens mål er da en konfliktsky kurering av den vakre, karikerte, og håndverksmessige tradisjonen i kunstfeltet som vi alle kjenner så altfor godt. Så godt at vi ikke gidder å oppsøke det år etter år. For sanseapparatet fungerer da kunsten som solnedganger på stranda. Etterpå blir vi sittende på stranda i mørket og sier det var det.

Billedkunsten skal selvsagt også ha en svalende og roende funksjon som ikke stiller krav til intellektuell eller emosjonell innsats. Og våre hjem er da også fulle av daler, fjell og sjø hengende over sofaen. Pluss åklær og annen vevnad i vakre jordfarger. Det gir ro og harmoni i hjemmet. Vi trenger da ikke i tillegg et kunstmuseum som bare repeterer og bidrar til en forsterkning av denne estetiske tomgangen.

Publikum i kunstmuseet i Førde må også få anledning til å oppleve utfordrende tankesprang midt i fleisen. De må bli stilt overfor tabubelagt og kontroversiell visualitet innen seksualitet, barnearbeid, maktovergrep, religionskritikk, osv. Vektleggingen av denne type billedkunst bør være av formal estetisk karakter, ikke i form av stillingstakende politisk oppslagskunst. Andre arenaer er bedre egnet til slike formål. Provosere og utfordre makten for å skape polaritet med påfølgende refleksjoner og konklusjoner må være et sentralt samfunnsoppdrag og mandat for en dialogrettet kunstinstitusjon.

Hodejegerne i Visindi må jakte kunstdirektøren som makter å skape debatt for sine kunstgrep hos publikum og i media. Da må billedkunsten evne å problematisere og stigmatisere. Det står også i målene for verdier at kunstmuseet skal sitat: Være nærværende og skal ta del i dei større debattene som skjer i vår tid, innafor vårt fagfelt og i den offentlige samtalen. Hittil har dette verdimålet vært fraværende. Ikke lest en artikkel eller kronikk om billedkunst fra en kunstdirektør i kunstmuseet i Førde på 25 år.

Dette handler om formidling, kunstmuseets viktigste funksjon. Håper kunstdirektørkandidaten blir intervjuet grundig på dette sentrale punktet. Å få en synlig, tydelig, og debattvillig kunstdirektør fortjener Sogn og Fjordane endelig å få. En kunstdirektør som tåler mye debattstøy, ikke for det som ikke blir gjort som ofte har vært tilfelle gjennom årene, men for det kunstdirektøren klarer å få til av kunstfaglig mangfold i offentligheten. Administrerende direktør Kjartan Aa Berge i MiSF har gjort klokt i å overlate valget av ny kunstdirektør til profesjonelle hodejegere som vil endevende kandidatene i forhold til personlig egnethet før ansettelse finner sted. Sikkert dyrt, men reduserer risikoen for uheldige valg og oppsigelse etter 2 år for tredje gang.

Les også

Har sett hovudjegerar i sving for å finne museumssjef i Førde

Les også

Synnøve blir avdelingsdirektør hos Musea i Sogn og Fjordane

Les også

Museumssjefen sluttar

Kommentarer til denne saken