Jeg er bergenser, og burde kanskje ikke si min mening da jeg både er «innvandrer» og har bosatt meg i Vieåsen rett ved busstoppet, fordi her går det faktisk en buss.

Jeg velger å dele mine tanker likevel, da jeg ser sakens kjerne litt annerledes enn det som framstilles både i lokalavisen og i kommentarfeltene.

Jeg er vokst opp like ved Åsane terminal, der går det buss hele tiden. Mistet jeg en buss, kom det en ny om 5–15 min. Så det gikk faktisk an å vente uten å komme for seint til jobb eller avtaler. Det er selvfølgelig ikke slik hele døgnet, men på tidspunkt der mange pendler er det hyppigere avganger. Såkalt rushtid.

Ikke alle bergensere bor ved Åsane terminal, så en del av befolkningen har kollektivtilbud hvert 20-30-60. minutt. Og jeg har full forståelse for at det kan være kjipt å miste bussen da.

Jeg flyttet til Førde for snart 18 år siden, og fikk mildt sagt sjokk over hvor elendig kollektivtilbudet var. Byjente på landet. Skikkelig kulturkrasj.

Kollektivtilbudet er riktignok blitt bedre siden 2005. Den gang gikk siste buss kl. 18 på lørdager, og neste buss mandags morgen. Sett vekk fra nattbussene, som hadde andre priser.

Jeg mener at prisen på bussen har lite å si, når bussen ikke går dit du trenger eller når du trenger den.

Det er mange innbyggere i Sunnfjord, som ikke har et kollektivtilbud omfattet av Skyss. Prisen på deres busstur blir skyhøy fordi de må ta ekspressbussene som har helt andre priser. Og busstoppene er ikke skur du kan stå i, men et skilt. Det er ikke spesielt innbydende å stå der i skikkelig vestlandsvær.

Dersom kollektivtilbudet skal være attraktivt, må det gjøres en stor endring i hvordan det er utbredt og tilrettelagt.

Førde er større enn Førde sentrum – hva med dem som bor i Erdalen, på Sunde og Farsund, og ikke minst Angedalen. Angedalen har vel aldri hatt et kollektivtilbud? Er det ikke bare skolebussen som går dit? Eller? Er det bare beboere i Førde sentrum som er en del av Førde? Er ikke behovet til resten av befolkningen i kommunen viktig nok for kollektivtilbudet?

Da Sunnfjord ble storkommune i 2020, hvorfor fikk ikke resten av Sunnfjord kommune et kollektivtilbud? Hvorfor kan ikke bybussen gå til Skei (terminal), Sande (terminal) og Naustdal (eller Florø)? Det kan faktisk bygges parkeringsplass for pendlere ved slike terminaler, slik som bl.a. ved Åsane terminal i Bergen. Det er mulig å tenke annerledes, å inkludere alle som bor i kommunen, og kanskje til og med samarbeide med noen av nabokommunene. I hvert fall når vi nå er sone H. Bussen kan jo gå til Sogndal, Lavik, Fjaler, Askvoll, Sandane og Høyanger i rushtiden, et par ganger om kvelden på ukedager, og ha 3–5 avganger for dagen på helg. Det er mulig.

Det blir i hvert fall ikke flere brukere av kollektivtilbudet når tilbudet ikke er tilpasset målgruppen.

Slik det er nå, er det både tidsbesparende, billigere og nødvendig å kjøre selv – dersom du bor utenfor Førde sentrum.

Det er min mening og mine tanker om kollektivtilbudet i Førde og omegn de siste 18 årene.

Så kan dere andre velge å være enig eller uenig. Det har ikke så mye å si for meg sånn egentlig, men kanskje det har det for kollektivtilbudet?

Med vennlig hilsen

en bortskjemt bergenser

Les også

– For tidleg med avgift på kommunale P-plassar i Førde

Les også

Eit land vert knytt nærare med billegare flybillettar

Les også

Kvifor er det ingen som høyrer på denne mannen?