Gå til sidens hovedinnhold

Jenny Følling og byutvikling i Førde

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Jeg sitter i mitt atelier i Gloppen Skulpturpark Byrkjelo og gleder meg over folk som vandrer rundt i parken. De studerer og fotograferer ulike verk.

Skulpturparken er et produkt tilvirket over 25 år. Starten var i Hyen. Og landet rett ved E39 og Myklebustdalselva på Byrkjelo. Min belønning er mennesker som daglig vandrer rundt i skulpturparken og opplever det jeg i tusenvis av timer har hugget av skulpturer i mitt verksted i Sarpsborg. Personlig er jeg selvsagt stolt av mitt livsverk her i vakre Breim.

Reisen fra asfalten og høyblokka på Carl Berners Plass til Sogn og Fjordane gjør en aldrene fyr nostalgisk. Nok om det. Når vi vet hvordan europeiske byer bruker samtidskunst og kulturarv bevisst for å gi en by identitet, så er det skuffende å lese at den lange smørbrødlisten for byutvikling i Førde Jenny Følling presenterer i Firda ikke nevner utekunst.

Les også

Sentrumsutvikling i Førde

Sogn og Fjordane er kunstens vugge i norge. Kunsthistorisk er spennet fra nasjonalromantikken til dagens samtidskunst. Dette potensialet må integreres i begrepet byutvikling for å skape interessante møteplasser og engasjere til debatt. Skulpturparken på Byrkjelo dokumenterer hvilken aktivitet utekunst kan føre til.

Min erfaring er at det er politikerne man må samarbeide med for å få til noe på kunstfronten i uterommet. Kunstinstitusjonene og kunstmiljøet i Sogn og Fjordane har nok med sitt interne liv. 7 av mine største monumenter og skulpturer i Sogn og Fjordane kan jeg takke klarsynte politikere for. Effekten kan sjekkes på nettet. Det er jo paradoksalt og komisk at politikerne gjør den kunstjobben i det offentlige uterommet som kunstinstitusjonene burde ha gjort.

Les også

Svar til Jenny Følling

Jenny Følling har sikkert reist mye og gledet seg over utekunst i Paris og Roma. Ta med deg disse opplevelsene når du skal utvikle Førde som attraktiv by. Få med deg Rolf Sanne-Gundersen i Sunnfjord Utvikling og lag plan for visuell kunst i uterommet i Førde. Sanne-Gundersen er jo også en bereist fyr. Det vil skape gateliv og turisme. Initiativ fra kunstmuseet, kunstnerorganisasjonene eller kunstmiljøet ellers er dessverre fraværende.

Om Jenny Følling og Rolf Sanne-Gunderen ønsker en skulpturreise med meg i fylket Vestland for å la seg inspirere så er jeg ikke langt unna. En detaljert omvisning i Gloppen Skulpturpark for åpne sinn kan motivere for en lignende skulpturpark i Førde. Vi kan møtes ved Torsheimskulpturen.

Les også

Bygg badeland bak Firda Billag

Les også

Firdaposten-redaktøren: – På mange måtar har Førde blitt ein finare by enn Florø

Les også

– Førde treng ein attraksjon

Kommentarer til denne saken