Ingen skal måtte bite seg til blods

TA ANSVAR! Silje Hjemdal (Frp) reagerer kraftig på at Fjaler kommune ikkje har gitt Ann Jeanette Yndestad forsvarleg helsehjelp. No ber ho politikarane ta ansvar og rydde opp.

TA ANSVAR! Silje Hjemdal (Frp) reagerer kraftig på at Fjaler kommune ikkje har gitt Ann Jeanette Yndestad forsvarleg helsehjelp. No ber ho politikarane ta ansvar og rydde opp. Foto:

Av
DEL

MeiningarDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Jeg er lei av kommunepolitikere som ikke er sitt ansvar bevisst. Nylig har vi kunne lest om multihandikappede Ann Jeanette som bet seg til blods, uten at noen grep inn. Fylkeslegen har nå konkludert med at Fjaler kommune har brutt loven.

Familien til Ann Jeanette har flere ganger reagert på måten kommunen har behandlet henne. En livsglad dame som gjør seg forstått hvis hun har gode folk rundt seg, men hvis hun blir utrygg, så skader hun seg selv. Den aktuelle natten bet hun av seg store hudbiter på overarmen, uten at nattevakten fra kommunen grep inn eller tilkalte bistand. Det er denne saken som har resultert i at Fylkeslegen nå har konkludert med at Fjaler har brutt loven.

Fylkeslegen peker på at Ann Jeanette ikke har fått forsvarlige tjenester, og til tross for at Fjaler kommune har vært klar over dette, har de ikke satt inn nødvendige tiltak for å rette opp i feilene.

Videre slår fylkeslegen fast at ansatte ikke har fått tilstrekkelig opplæring og veiledning i bruk av tvang og makt. Det er dette som har ført til at Ann Jeanette har skadet seg selv uten å bli stoppet. Fylkeslegen sier så at dette skulle vært avdekt og stanset.

Som ombudskvinne fra Vestland på Stortinget må jeg understreke at slikt som dette er uakseptabelt. Familiens beretning er rett og slett rystende, og det er sjokkerende at kommunens politikere fremstår som handlingslammet.

Når kommunen ikke leverer gode nok tjenester er det lokalpolitikernes plikt å rydde opp i forhold som dette. Jeg kan ikke begripe at lokalpolitikerne sitter stille og ser på at en familie blir behandlet på denne måten. Det er hjerteskjærende å se at en familie som trenger omsorg og tilrettelegging møter et tungrodd system. Dette må kalles et overgrep mot en person og en familie som allerede er i en sårbar situasjon.

Det er kommunen som er ansvarlig for denne grove omsorgssvikten. Da er det også dem som er ansvarlige for å rydde opp, uansett om de bruker egne eller eksterne leverandører av tjenestene.

Det siste året har et eksternt selskap hatt ansvaret for tjenestene Ann Jeanette har mottatt. Når en innleid aktør står ansvarlig for tjenestene burde det være en smal sak for kommunepolitikerne å stille selskapet ansvarlig for omsorgssvikt, endre vilkårene i kontrakten eller finne en ny tilbyder. Jeg kan ikke forstå at det ikke er blitt gjort.

Nå ligger ballen hos dere, lokalpolitikere i Fjaler. Rydd opp!

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags