Ordføreren og Førdes vekst

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeiningarDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar. 

Ordfører Grotle brukte ved flere tilfeller tidligere i år Førdes sterke vekst for å legitimere brua over Jølstra og andre tiltak i Førdepakken, tiltak som ville gi økt biltrafikk i sentrale deler av byen.

Han hevdet den gang at «Det er få byer i landet som kan vise til en slik vekst som Førde». Jeg tok for meg ulike parametre for vekst, hentet fra Statistisk Sentralbyrå sine sider, og fant at Førde slett ikke er blant de sterkest voksende byene i landet.

Derimot fant jeg ut at det var elleve kommuner i Sogn og Fjordane som hadde mer positiv utvikling, underforstått at vekst er positivt, enn Førde,  og at den relative befolkningsveksten i Førde i 2017 var på bare 0,6 prosent. Kun ett år etter 1995 har det vært lavere befolkningsvekst i Førde enn i 2017, og det var i 2004. 

I sitt tilsvar til mitt avisinnlegg om dette,  svarte ordføreren at jeg tok feil. Og så vidt jeg husker, brukte han noe som var skrevet til et jubileum for Førde by som grunnlag for å hevde at jeg (og SSB) tok feil.

I april/mai presenterte noen regionsforskere et resultat av forskning de hadde gjort på utviklinga i regionen. De kom fram til at Førde har ei så lita positiv utvikling at det burde bekymre politikerne i kommunen.

På folkemøtet mandag 27.august om strategiplan for Førde sentrum, erkjenner ordføreren at veksten i Førde er bekymringsfull; «Jeg er ikke sikker på at vi får vekst, men jeg håper det».

Så, herr ordfører, kan du nå som det så klart er påvist at Førde ikke har vekst, legge bort den sterke veksten som grunnlag for bru- og veisatsinga i Førde sentrum og heller si at Førdes svake vekst ikke krever så drastiske tiltak som foreslått i Førdepakken?

Og i Firda av 22.november står en «kok forbanna» næringssjef fram og gir politikerne skylda for at veksten i handelen ikke er som ønsket eller forventet.

Å sammenligne det som skjer i Åsane med det som skjer i Førde, er en håpløs sammenligning. Bergensområdet har nærmere 450.000  innbyggere og den nye storkommunen, Sunnfjord, vil få om lag 22.000 innbyggere. Det er i dag varetilbud i Førde nok til en by med 55000 mennesker, altså til halvparten av innbyggerne i Sogn og Fjordane fylke.

Er ikke det nok?  Hvorfor skal vi handle mer? Og hvorfor skal vi nå hele tida jage etter stadig økende vekst når vi vet at økonomisk vekst ikke er bærekraftig, verken i forhold til ressursbruken eller miljøet. Næringssjefen, ordføreren og andre bør ta seg tid å lese det Marit Bendz skriver i Firda 27.november.

Selv merker jeg handelens jag etter økt omsetning og økt profitt nesten daglig, blant annet når jeg henter posten i postkassen. I løpet av ett år mottar jeg mer enn 10 kg reklame, og det meste av dette som vedlegg til Firda.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken