Foreldre snokar i ungane sine mobilar

SNOKAR: Heile seks av ti foreldre fortel at dei sjekkar ungane sine mobiltelefonar utan at ungane veit det. 55 prosent meiner at dei har rett og plikt til det.

SNOKAR: Heile seks av ti foreldre fortel at dei sjekkar ungane sine mobiltelefonar utan at ungane veit det. 55 prosent meiner at dei har rett og plikt til det. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SAMFUNN: Heile seks av ti foreldre fortel i ei ny undersøking at dei har sjekka ungane sine mobiltelefonar utan at ungane veit det.

DEL

Funna i undersøkinga viser at 59 prosent av foreldra fleire gonger har sjekka ungane sin mobil, nettbrett eller PC utan å be om lov. 55 prosent meiner dei har rett og plikt til det.

– Vi foreldre har ansvar for å beskytte og trygge barna våre, også på nett og mobil. Men vi har og eit ansvar for å respektere barna sin rett til privatliv og ytringsfriheit, seier leiar for Samfunnsansvar og berekraft i Telenor Norge, Ana Brodtkorb.

Ho forstår godt foreldra si bekymring, men seier at tillating, tillit og tid er ei betre oppskrift enn snoking. FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett til privatliv og ikkje skal utsettast for vilkårleg eller ulovleg innblanding i sitt privatliv.

I barnelova står og at foreldre har rett og plikt til å ta avgjersler for barna sine. Fagansvarleg for oppvekst og inkludering i UNICEF, Kristin Oudmayer, åtvarar mot at for mykje og ugrunna snoking kan gå ut over tilliten mellom foreldre og barn.

– Barn må få moglegheit til å vere barn, og å snakke med vener om ting dei er opptekne av, utan å frykte at foreldra snokar. Då risikerer vi å bygge dårlegare og mindre tillitsfulle forhold mellom barn og foreldre, seier Oudmayer, som samstundes strekar under at det er viktig at foreldre og andre vaksne deltek i ungane sitt digitale liv.

Det er Telenor saman med Den digitale foreldreskulen som har fått gjennomført undersøkinga som er utført av Penetrace. (ANB-NTB)

Artikkeltags