Flere boliginnbrudd

I 2011 gikk tallet på boliginnbrudd her i landet ned, men nå går utviklingen den andre veien.

I 2011 gikk tallet på boliginnbrudd her i landet ned, men nå går utviklingen den andre veien. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2011 gikk tallet på boliginnbrudd her i landet ned, men nå går utviklingen den andre veien.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

I årets tre første måneder var det 6.398 innbrudd, en økning på 16 prosent.

Det viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), som sammenligner med samme periode i fjor.

– Det er ut fra disse tallene grunn til å frykte at utviklingen vi så i 2011, kun var en kortvarig nedgang, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til, ifølge Osland.

– Utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Nordmenn har stadig større verdier i sine boliger. Det høye norske velstandsnivået er fristende for organiserte kriminelle fra Øst -Europa. Utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa er store, sier han.

Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene, ifølge FNO. Det stjeles også mer verdifulle gjenstander enn tidligere.

– Folk har over tid blitt langt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer. Det er likevel helt andre utfordringer en står overfor nå enn tidligere med mer profesjonelle innbruddstyver, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han råder folk til å tenke på huset når de reiser bort.

– Når du skal reise bort, er det viktig å alliere seg med naboen og skape inntrykk av at det er folk hjemme. Ikke fortell på Facebook, Twitter og andre sosiale medier at du er fraværende over tid. Mange nordmenn er godtroende og tar ikke i betraktning at de etterlater seg spor som organiserte kriminelle kan ha nytte av, sier Osland. (ANB-NTB)

Artikkeltags