Asken kan skade veggen

Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger.

Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger.

DEL

(Siste) Det sier sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Geo til ifi.no.

– Vi tror at asken vil kunne etterlate seg spor på husveggene, spesielt hvis det begynner å regne. Det blir i prinsippet det samme som skjer med pollen. Partiklene legger seg i regndråpene, og når det tørker blir det liggende et skittent lag igjen, forteller Korneliussen.


Bør vaskes bort raskt

Asken vil ikke utelukkende bli et kosmetisk problem, men kan også skade malingsfilmen. Derfor bør den vaskes bort snarest.

– Asken vil bite seg godt fast til husveggene og bør vaskes bort så raskt som mulig. Aske har høy surhetsgrad og den vil tære på malingsfilmen om den ikke blir fjernet, sier Mattias Olovsson i Jordan.

– Blir asken liggende for lenge på overflaten vil den ta glansen vekk fra malingen og vil bli vanskeligere å fjerne. Slitasje på malingsfilmen vil gjøre det nødvendig å male husveggen på nytt raskere enn ved normal slitasje, avslutter Olovsson.


Slik vasker du huset:

1. Bruk lavtrykksprøyte med husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et to-tre meter bredt felt i hele høyden om mulig. Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker ­ cirka to-fem minutter.

2. Spray husvask på en vaskekost og skur lett over.

3. Bruk forlengerskaft ­ da sparer du både tid og krefter.

4. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig

Denne artikkelen er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør

Artikkeltags