Gå til sidens hovedinnhold

Behov for flere handelshus?

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Utviklingen av Sandane med mål om økt handel, kulturopplevelser og folkeliv diskuteres ivrig. Utbyggere, politikere, administrasjon, styreledere og folk flest deltar i debatten.

Med tanke på forankring, legitimitet og eierskap til sluttresultatet for det «nye» Sandane sentrum vitner prosessen så langt om profesjonell demokratisk håndtering. En generell fellesnevner for Sandane sin framtid som et mer urbant sentrum er samling av flest mulige sosiale funksjoner på minst mulig plass. Handel, helse, skole, kultur, må sentraliseres for optimal logistikk for gående og kjørende.

Synergieffekten mellom et næringsterkt og kultursterkt Sandane og Gloppen sine andre tettsteder som Byrkjelo, Hyen, Reed, Rygg og Vereide bør være åpenbar. Ingen i Gloppen ønsker unødvendige handelslekkasjer og kulturlekkasjer til f.eks. Førde, Florø eller Sogndal.

Hvilke grep skal Sandane ta for et mer moderne urbant hamskifte? Vår digitale hverdag har redusert skillet mellom bygdeliv og byliv. Både kulturbruk og netthandel for primære behov skjer i økt grad over nettet og er likt fordelt uavhengig av om du bor i Oslo eller Hyen.

Comfortsonen foran tasttaturet med matfatet på håndavstand er vanskelig å løsrive seg fra. Overvekt og livstilsproblematikk er prisen mange må betale for sitt stillesittende urbane liv på skjermen. Nevnes som et faktum ikke for å moralisere. Begrepet urban modernitet via nettet er i dag relevant for folk flest. Denne erkjennelsen for endringer i samfunnsliv må være klinkende klart når Sandane skal fronte mål om modernitet i en tid med så store endringer i forbruksatferd.

En trøst er at forskning til alle tider har slått fast at mennesket er et sosialt vesen. Vi vil kontakt til hvilken pris som helst som den svenske dikteren Hjalmar Søderberg skriver i diktet: Man vil bli elskad.

Politikeren Arnar Kvernevik påpeker utfordringene mellom realitet og idealitet for utvikling av Sandane i et brukerperspektiv, men han vil nødig være en bremsekloss for visjonær tenkning uttaler han i Firda Tidend. Tja? Coop tolker fornyelse i Sandane synonymt med en utvidelse for varehandel på 500m2 og Firda Bilag er usikre på om de vinner nye anbudsrunder. Leieinntekter for vedlikhold av busser i det såkalte blålysbygget kan altså bortfalle.

Kanskje må det bremseklosser til for å tenke flere tanker? Er det flere og større handelshus Sandane trenger? 4 handelshus i Sandane pluss de som er på Byrkjelo, Reed, Hyen må da holde til å betjene 6000 innbygger i Gloppen og folk på gjennomreise.

Kvernevik nevner også viktigheten av det som skjer på gatenivå. Helt enig. Hva skjer der, og hva kan Sandane få til å skje der? Folk søker opplevelser og underholdning. Lauget er supervisjonen på hva som er mulig å få til på gatenivå. Stikke innom der for en suppe og varm god kaffe er et høydepunkt for meg når jeg kommer fra østlandet til Sandane.

Gloppen Hotell står der jo alltid som høyreist beskytter av det gode liv med mat og drikke for alle anledninger. I neste omgang må Sandane få etablert noen kule puber med biljard, musikk og øl. Videre ser jeg for meg uformelle møtesteder for litteratur og kunst med lav terskel for å stikke innom for barn og voksne.

Lag plan for midlertidig og permanent kunst i uterommet. Monter profesjonelle skilt for korte beskrivelser av historien bak utviklingen av Sandane. Det skaper stolthet og identitet. Når det kommer til bilbruk og bløte trafikanter har politikeren Magni Aa Berge et godt poeng i sin uttalelse om at man i dag kan gå bilfritt gjennom hele Sandane.

Utbyggere som sørger for flere bomuligheter i sentrum er uansett det viktigste enkelttiltaket for utvikling Sandane kan gjøre. Effekten for folkeliv og handel i sentrum er åpenbar når folk bor sentrumsnært. Så fortsett å bygge leiligheter. Snart vrimler det av folk inn og ut fra sine nye leiligheter i det gamle Kraftbygget som vil gå gatelangs i det nye Sandane.

Debatten om Sandane som en moderne fjordlandsby vil rase videre og som den gode Ibsen sa: Om det hamres eller hamrer likevel så skal det jamres.

Kommentarer til denne saken