Syriske regjeringsstyrker er i gang med det varslede bakkeslaget om Aleppo. Foto: AP video

Bakkeslaget i gang

Syriske regjeringsstyrker er i gang med det varslede bakkeslaget om Aleppo.
Publisert 08.08.2012 kl. 13:01 Oppdatert 08.08.2012 kl. 13:17

Tips en venn på e-post:


Fakta om borgerkrigen i Syria

  • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen. Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør.
  • Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men er ikke blitt respektert. I forrige uke varslet Annan sin avgang.
  • Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 20.000 mennesker drept i konflikten. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
  • Rundt 1,5 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria. Over 290.000 syrere har flyktet til utlandet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). (Kilder: UNHCR, SOHR, Røde Halvmåne i Syria)
Amnesty er dypt bekymret for en økt bruk av tunge våpen i bebodde områder i Syrias 17 måneder lange konflikt. Foto: FN/ANB/Arkiv

Opprørerne skal ha forlatt bydelen Salaheddine, som har utgjort frontlinjen i kampen om Syrias største by.

– Vi har trukket oss tilbake, kom deg ut herfra, ropte en enslig opprørskriger til nyhetsbyrået Reuters' journalister da de kom til bydelen onsdag morgen.

Like etter kjørte syriske stridsvogner og pansrede kjøretøyer inn i bydelen, og det brøt ut kraftige kamper mellom regimestyrker og opprørere som var igjen.

– Det vil ikke ta lang tid å få kontroll over bydelen, selv om noen motstandslommer gjenstår, sier en anonym kilde i den syriske regjeringens sikkerhetstjeneste til nyhetsbyrået AFP.

Regimestyrkene har også rykket inn i andre bydeler i Syrias største by. Statlig fjernsyn melder at «flere titalls terrorister» er drept i Aleppo onsdag.

Avviser retrett

En annen kilde i sikkerhetsvesenet sier samtidig til den libanesiske fjernsynskanalen Al-Manar at syriske styrker nå kontrollerer Salaheddine.

En kontrollpost som den siste uken har vært bemannet av opprørere, er borte, melder Reuters' reportere. Bare opposisjonens flagg står igjen. Eksplosjoner gjaller mens bygninger i området blir truffet av skudd.

Aktivister i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser imidlertid at det fortsatt pågår kamper.

Abu Firas i Den frie syriske hær (FSA) hevder opprørerne kun har forlatt en bygning i bydelen.

– Vi trakk oss ikke tilbake, mennene våre er fortsatt der, og situasjonen er i vår favør. Vi forlot bare en av bygningene i en av gatene, men det er ikke som om vi trekker oss tilbake, hevder han overfor Reuters.

«Hæren er kommet»

Helikoptre sirkler over en politistasjon som fortsatt er i opprørernes hender, rundt 1 kilometer unna Salaheddine. Opprørere løper rundt i kaoset og roper inn i walkietalkier: «Hæren er kommet, hæren er kommet».

Den sørvestlige bydelen Salaheddine har vært åsted for voldsomme kamper de siste ukene. Bydelen er strategisk viktig, ettersom den er en inngangsport til Aleppo, en by med rundt 2,5 millioner innbyggere.

Etter å ha drevet opprørskrigerne ut av mesteparten av Damaskus-distriktet, har Assad forsterket troppene i nord med mål om å gjenvinne de opprørskontrollerte bydelene i Aleppo.

Minst 240 døde

Opprørerne i Aleppo hadde allerede begynt å gå tom for ammunisjon da Bashar al-Assads styrker tirsdag omringet Salaheddine, opprørernes viktigste skanse i Syrias største by.

Stridsvogner har kjørt inn i flere deler av Salaheddine, mens snikskyttere er satt ut på hustak. Kombinert med luftangrep har dette svekket opprørerne kraftig.

Mens Assads styrker kjemper for å vinne tilbake Aleppo, har kampene fortsatt med uforminsket styrke i resten av Syria.

Tirsdag ble flere enn 240 mennesker drept i det borgerkrigsherjede landet, ifølge SOHR. (ANB-NTB)

På forsiden nå